JANNE SCHAFFER Kalixiin ja Luulajaan

janneschafferpromo

Ruotsalainen kitarataituri Janne Schaffer täyttää 70 vuotta kahden viikon päästä ja juhlii merkkipäiväänsä ison bändin kanssa konsertilla Tukholman Nalenissa.

Lokakuun 3. päivä Schaffer konsertoi  Kalixin Folkets Husillä klo 18.30 (ruotsin aikaa), mutta pienemmällä bändillä:  Johan Boding (laulu), Peter Ljung (koskettimet), Lars Olsson (rummut) ja Fredrik Jonsson (basso).

Kiitos paikallisen musiikin tulisielun Per-Anders Burmanin, Janne esiintyy nyt yhdeksättä vuotta peräkkäin Kalixissa. Mukana konsertissa on myös puolentusinaa kuoroa.

Janne Schafferilla on takanaan viisi vuosikymmentä muusikon uraa, 5000 studiosessiota ja yhteistyötä mitä erilaisimpien artistien kanssa kuten  esimerkiksi Bob Marley, Cornelis Vreesvijk, Björn J:son Lindh, Lasse Åberg,  Ted Gärdestad, Toto, Art Farmer  ja Johnny Nash, puhumattakaan ABBAsta, jonka seitsemällä albumilla hän soitti.

Ensimmäistä kertaa Janne soitti levyllä jo vuonna 1962. Yhtye oli Ted and the Top Teens, joka teki EP-levyn. Sitä seurasivat Noisemen, Sleepstones ja Betong, mutta yleensä hän aloittaa historiansa mieluiten yhtyeestä Opus III, joka soitti Cream-tyyppistä musiikkia.

Ensimmäisen soololevynsä Janne julkaisi vuonna 1973. Vaikka se sisälsi mahdollisimman epäkaupallista fuusiomusiikkia, se myi yli 35 000 kappaletta ja oli Ruotsin vuoden 7.:ksi myydyin albumi.

Kaikkiaan Schaffer on julkaissut 14 omaa levyä. Kansainvälinen läpimurto tapahtui kolmannella Katharsis-kiekolla, jonka amerikkalainen Rolling Stone-lehti arvosteli otsikon Killer Guitars-alla. Siitä seurasi diili CBS-yhtiön kanssa ja seuraava kiekko Ear Meal (1978) syntyikin sitten Toto-muusikoiden  ja Doors-tuottaja Bruce Botnickin johdolla.

Kalixissa Jannella on ollut tapana konsertoida kirkossa, mutta nyt tehdään poikkeus. Schafferin musiikkia voi kuitenkin kuulla urkuri Markus Warghin kanssa Luulajan tuomiokirkossa, jossa hän esiintyy 17. marraskuuta.

Jannen oman elämänsä potpurissa varmasti kuullaan  menomeiningin sijaan enemmän pitkiä kitarakaaria, improvisointia ja mollivottoisia maalailuja. Hänellä on tapana aloittaa kirkkokonsertti usein allaolevalla upealla Norrland-instrumentaalilla.

”När kan man kalla musik himmelsk? För undertecknad är det när melodi och harmoni berör på ett sådant sätt att livets allt av glädje och sorg,kärlek och längtan landar i ens hjärta och får det att brinna …”
Christina Aasa Bygdell, Norrbottens-Kuriren