JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA perinteisen kullankaivuun puolesta Helsingin Zetorissa
JaakkoLaitinen14

Kesällä Jaakko Laitinen & Väärä Raha esiintyi kullankaivajille Lemmenjoen Pehkoskurussa

Lemmenjoella ja Lapissa on kaivettu kultaa yli 150 vuotta. Aitoja ammattimaisia kullankaivajia on yhä kourallinen. Yksi heistä on kolmekymmentäkolme kesää Lemmenjoella kultaa kaivanut Jukka Kela.

Hän kertoo eduskunnassa 9. ja 10. lokakuuta kullankaivajien oikeusmurhasta. Uusi kaivoslaki lakkauttaa ilman korvausta kullankaivajien kaivospiirit, jotka korkein hallinto-oikeus on useaan kertaan vahvistanut perustuslain suojaa nauttiviksi pysyviksi varallisuusoikeuksiksi. Näin tapahtuu myös
lapiokaivajien kaivospiireille.

Jaakkolaitinenkela

JUKKA KELA

Jos valtio ei korjaa tekemäänsä virhettä, on kullankaivajien haettava oikeuksiensa palauttamista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

Kullankaivajat hyödyttävät Lemmenjoen kylää ja Inarin kuntaa taloudellisesti, sekä Lapin lääniä ja matkailua kullankaivuun brändillä Kukaan ei halua heidän lopettavan arvokasta kulttuurihistorian jatkumoa..

Miten tällainen on mahdollista 2000-luvun Suomessa? Samaa ihmettelee monen muun lailla myös rovaniemeläislähtöinen Jaakko Laitinen, joka esiintyy Väärä Raha-yhtyeensä kanssa kullankaivajien tukikonsertissa Helsingin ravintola Zetorin torstaina 9.10 klo 22.00.

-Onhan se hullua, että Suomeen avataan vaikka mitä australialaisia kaivoksia, jotka saavat myllätä ja mällätä mielin määrin. Heitä ei saada kuriin, mutta käsikullankaivajien rajoittamiseen löytyy kyllä metkuja ja aiemmat lupaukset ollaan valmiita joka käänteessä pettämään, mies lataa.

Ennen Väärän Rahan keikkaa klo 18 alkaen on mahdollisuus keskustella kullankaivaja Jukka Kelan kanssa. Paikalla on myös kuuluisan Petronellan jalanjäljissä tänä kesänä Lapissa käynyt amerikkalainen toimittaja Jenny O’Connell.

Jukka Kela eduskunnassa torstaina 9.10 klo 9.00-10.00 ja klo 13.00-14.00 sekä perjantaina 10.10. klo 8.15- 9.15 ja klo 13.30-14.30.

www.ekokulta.fi