HILDA LÄNSMAN tuo uusia tuulia saamelaismusiikkiin

Terävästi sanailevien räppärien joukkoon on noussut mukavasti tasapainottava samaa sukupolvea edustava saamelaisartisti Hildá Länsman, joka puhuu vähemmistön puolesta, mutta pehmeämmin äänenpainoin.

Utsjoelta Helsinkiin  opiskelemaan muuttanut Hildá on pannut tuulemaan. Hänen joikuaan on kuultu niin  Tuomiokirkossa Lux Helsinki-festivaalilla liittyen Outi Pieskin Gorži-teokseen kuin Tero Heteron Tahdon-musavideolla, joka liputtaa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta.

Pari vuotta sitten Hildá esiintyi Solju-nimellä äitinsä Ulla Pirttijärven kanssa Suomen viisukarsinnassa ja parhaillaan  he tekevät yhteistä albumia, jonka taustalla ovat huippuammattilaiset Teho Majamäki ja Samuli Laiho.

Muutama viikko sitten Hildán  yhtye Gájanas (x- Out Of The Woods) valittiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien 2017 yhtyeeksi. Inarissa perustetun bändin Nicholas Francett (kitara, basso & sello) vastaa musiikista allaolevalla Muittut-videokappaleella, jota ovat olleet työstämässä myös Hildá ja Niki Rasmus  ja joka on kuvattu vuosi sitten Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, musiikki- ja medialinjojen  yhteistyönä.

Hildá opiskelee Sibelius-Akatemian globaalin musiikin linjalla. Helsingissä hän keikkailee muun muassa hanuristi Viivi-Maria Saarenkylän kanssa nimellä Duo Vildá.