HEIKIN KOLUMNI: Tärkein rock-vaikuttaja

LAJA2Jos joutuisin valitsemaan yhden henkilön, joka vaikutti eniten torniolaiseen rock-elämään 1980-luvulla, tehtävä olisi äärettömän helppo.

Läjä. Vastaus on ytimekäs.

Olen miettinyt, milloin tapasin Terveiden Käsien laulusolistin Läjän ensimmäisen kerran, mutta luullakseni liikuttiin kesässä 1980. Olin juuri aloittanut kirjoitella juttujani paikalliseen lehteen ja Läjä oli perustanut hieman aikaisemmin Terveet Kädet. Nämä kaksi tekijää, hardcore-bändi ja nuori rock-toimittaja, eivät voineet olla kohtaamatta valoisissa Tornion öissä.

Sittemmin otin valokuvat Läjän pyynnöstä Terveiden Käsien toisen EP:n kanteen, joka taitaa olla tätä nykyä satojen eurojen, ellei tuhannen, arvoinen.

Valokuvaajalle, jota harrastin kirjoittamisen kylkiäisenä, ensimmäiset torniolaiset punkkarit olivat ihanteellinen valokuvaamisen kohde. Irokeesit, nahkatakit niitteineen, revenneet farkut, keskisormet, kaikki tämä loi mielenkiintoisen yhdistelmän torniolaiseen silhuettiin.

He olivat harvinaisuuksia 1980-luvun alun torniolaisessa katukuvassa. Lähinnä joukko pyöri Läjän ja Terveiden Käsien ympärillä.

Läjän luokse pyöräilin aina viikonloppuisin kuuntelemaan uusimpia julkaisuja ja Läjä esitteli kirjeenvaihtoaan. Muistan ne lukemattomat kirjeet Brasiliasta. Joukossa oli varmasti nyt hyvin arvostettuja nimiä ja rock-vaikuttajia, jotka tuolloin lähettivät ylistyskirjeitä Kylmään Pohjolaan.

HeikkiKemppainenTKHeikkiKemppainenLeikeOnko joku hetki jäänyt erityisesti mieleeni?

On useampiakin, mutta muistan hyvän sen talvisen illan, jolloin Läjä oli menossa sairaalalle siviilipalveluspaikkaansa, pakkasta oli rajusti, taivas oli pilvetön, tähdet loistivat, ja Läjä kertoi pyörätiellä, että heidät oli hyväksytty Poko Recordsille. Sillä hetkellä tuntui, että maailma oli avautunut, Tornion ääni kuului sittenkin jonnekin, olihan levy-yhtiö Suomen kovimpia, Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen julkaisija.

Muistan myös, miten Läjä kertoi, että nyt on torniolaisilla nuorilla kova bändi. Bändi oli nimeltään CMX.

Viime kesänä pysähdyin Tornion ohi ajaessani Terveille Käsille rakennetun patsaan luona. Silloin kaikki nämä hetket palasivat mieleeni.

HeikkiKemppainen3Heikki Kemppainen©

Kirjoittaja on Lapin ensimmäinen oikea rocktoimittaja, joka Tornion 1980-luvun alkuvuosien jälkeen siirtyi valtakunnan ykkösmedioihin muun muassa Rumbaan ja Rockradioon.

(Kuvat Arton & Läjän arkistosta)