GÁJANAKSEN debyyttialbumi Čihkkojuvvon julkaistaan Saamelaisten kansallispäivänä!

G

Gájanaksen debyyttialbumi Čihkkojuvvon (Hidden) julkaistaan Saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta.

Yhtyeen musiikissa kaikuu saamelainen perinne, joka kohtaa nykyhetken värikkäänä yhteensulautumisena. Gájanaksen musiikissa voi kuulla vuoropuhelua perinteisen ja modernin saamelaismusiikin välillä. Lisäksi siinä korostuu alkuperäiskansan vahva yhteys luontoon. Eri tyylit yhdistyvät luoden jotain uutta ja uniikkia.

Gájanas, suomeksi kaiku, on raikas yhdistelmä runsasta musiikillista kudosta, äänimaisemaaa,  josta voi kuulla vaikutteita aina proggressiivisesta rockista jazziin ja grungeen.

– Me haluamme rohkaista albumillamme etsimään kätkettyjä aarteita, jotka tuovat iloa elämään.  Näillä tietoisuuden helmillä on voima yhdistää meitä kaikkia ja meidän erilaisia kulttuureita ja laajentaa kaiken olevan ymmärtämistä, sanoo yhtye tiedotteessaan.

Suomen huipulta, Utsjoki-Inari akselilta tuleva nelikko on valittu muun muassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden yhtyeeksi vuonna 2017 ja se on tullut toiseksi Sámi Grand Prix laulukilpailussa 2016 Norjassa.

Yhtyeen keulahahmo on Hilda Länsman, joka on seurannut äitinsä, Angelin tytöistä soolouralle lähteneen Ulla Pirttijärven jalanjälkiä saamelaisen musiikkiperinteen säilyttäjänä ja kehittäjänä. Hänet tunnetaan myös yhtyeistä Solju ja Vildá. Maailmankansalaiset Nicholas ja Kevin Francett ovat varttuneet Inaria ennen Ahvenanmaalla ja Amerikassa. Erkki Feodoroff taas on Ivalon Keväjärven kolttasaamelainen.

Viime marraskuussa tulevalta albumilta julkaistiin  digitaalisesti single Diamántadulvvit  (Floods of diamonds), joka alla livenä viime vuoden Ijahis Idja-tapahtumasta Inarista.