Esko Rahkosen kaikki Satsanga-levyt julkaistaan CD-muodossa!
RahkoLaaksojenLaulu

Laaksojen Laulu jäi kultaamatta konkurssin vuoksi

Jukka Kuoppamäen luotsaama Satsanga-levy-yhtiö toimi vuodet 1973-1978 ja julkaisi kotimaista kevyttä musiikkia satakunta albumia. Jokin aika sitten tamperelainen Rocket Records osti oikeudet suurimpaan osaan Satsangan tuotannosta ja saattaa nyt yhtiön sävelaarteistoa takaisin koko kansan kuultaville.

Torniolaislähtöinen iskelmälegenda Esko Rahkonen (1936-2007 ) levytti Satsangalle vuosina 1974-1978 albumit Kaukainen Kotiseutuni, Tangokavaljeeri, Laaksojen Laulu, Paljon Sanomatta Jää ja  Askel Sydämeen plus lukuisan joukon kokoelmalevytyksiä.

Rocket Recordsin toimitusjohtaja Juha Rantala lupaa, että Esko Rahkosen koko Satsanga-tuotanto julkaistaan ensi keväänä.

– Näillä näkymin Rahkosta tulee kahdella tupla-cd:llä ja laskeskelin, että biisejä julkaistaan vajaat 90.

Esko Rahkoselle Finnlevy-vuosien jälkeen Satsanga-ajanjakso oli merkittävä. Heti ensimmäinen Kaukainen Kotiseutuni-albumi menestyi ja hän sai siitä uransa ainoan kultalevyn vuonna 1977.

Toivo Kärjen alaisuudessa vietetyn vuosikymmenen jälkeen Esko kirjoitti levyn takakannessa: ” Erikoisen iloinen olen siitä, että nyt ensi kertaa pitkän laulu-urani aikana olen saanut itse olla mukana ideoimassa levyäni, osallistua laulujen valintaan, keskustella sovituksista ja toteuttaa omia musiikillisia toiveitani. Siitä lämmin kiitos Satsangalle.”

Kaukainen Kotiseutuni sisälsi myös yhden Eskon suurimmista hiteistä, ikivihreän Kotiseutu Pohjolassa, joka on muodostunut tärkeäksi paitsi tornionjokilaaksolaisille, myös Ruotsin vanhemman polven siirtolaisille.

Topi Kärjelle se ei kelvannut, mutta sanoittajamestari Jukka Kuoppamäki näki raanujärveläisen Ossi Oinaan tekstissä heti potentiaalia.

Satsanga-albumeista toinen, joka sai kansan kauppoihin oli Laaksojen Laulu. Eskon mukaan, se myi enemmän kuin Kaukainen Kotiseutuni, mutta kultalevy jäi saamatta, koska Satsanga ehti tehdä konkurssin.

Satsangan toiminnan loputtua  yhtiön katalogia on uudelleenjulkaistu niukasti. Cd-aikaan  on siirretty lähinnä vain Jukka Kuoppamäen levytyksiä, joita on tulossa vuoden päästä Rocket Recordsin kautta jopa kymmenen cd:llistä lisää.

Sitä ennen Rocket Records julkaisee, Esko Rahkosen tuotannon lisäksi, ainakin Anita Hirvosta, Eugen Malmstenia ja Acre Karia bonusraitoineen.