ESA & ELINA: Eilen laulua Visa Nordican kanssa, huomenna laulua presidentti Ahtisaarelle
VisaNordicaStallet2

VISA NORDICA, Tukholman Stalletissa: Mirja (vas.), Esa, Björn, Elina, Claes, Hans & Anders (kuvat: Kari Lehtinen)

VisaNordicaViime kuukausina Torniossa majataloa pitävät Esa Rautiainen ja Elina Söderström ovat saaneet matkata musiikkiproggistensa kanssa tuon tuosta Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan.

Ensi viikolla he esiintyvät Suomi-instituutin Sibelius-salissa entiselle presidentille Martti Ahtisaarelle ja pääministerille Ingvar Carlssonille.

Viime viikolla he musisoivat Visa Nordica-yhtyeensä kanssa naapurin kansan- ja maailmanmusiikin pyhätössä Stalletissa, jossa julkaistiin yhtyeen esikoislevy Nordiska Visor-Pohjoismaisia Laulelmia.

VisaNordicaStallet3

Esa & Elina

Levyllä kuullaan pariskunnan omien laulujen lisäksi Suomen ja Ruotsin rakastetuimpien tekijöiden, Cornelis Vreeswijkin, Reino Helismaan, Erik Lindströmin, Olle Adolphsonin ja Carl Michael Bellmannin musiikkia.

Vuosi sitten Esa ja Elina palkittiin rajan ylittävästä kulttuurityöstä Vuoden Nordisti-palkinnolla ja Visa Nordican levyllä he konkreettisesti yhdistävät voimansa  ruotsalaisten huippumuusikoiden kanssa.

Stalletin lavalla levyjulkkareissa nähtiin levyn teossa ollut ydinporukka, kappaleet sovittanut jazzkitaristi Anders Färdal ja monipuoliset laulajat Claes Janson ja Björn Skrotis Johansson. Lisäksi huilua soitti, opettaja Haaparannalta, Mirja Tapio ja bassoa Hans Backenroth.

Raspikurkku Janson hallitsee Vreeswijkin, vaikka enemmän glooriaa hän on saanut jazzin puolelta ja ennen muuta Ray Charles- ja Stevie Wonder-levytyksistään. Kiirunan perintönä isältään lempinimensä saanut Björn Skrotis Johansson taas osaa Adolphsonin laulut.

Visa Nordican debyytin on julkaissut Skrotiksen levy-yhtiö Ladybird ja sen jakelusta huolehtii laatunimi Naxos. Yhtye on saanut jo pyyntöjä kesäfestivaaleille, mutta Visa Nordican kiireisten muusikoiden aikataulujen yhteensovittaminen vie oman aikansa, joten mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.