ERKKI PUUMALAISEN kommentti: ” Rätinki todistaa, ettei viihdeduunareilla voi olla nälkä!?”

Katja Lukinin ensimmäisen sooloalbumin julkaisi Erkki Puumalaisen Poptori. Vuonna 2014 se valittiin vuoden levyksi tamperelaisen Radio Musan Gaalassa

” Paula Vesalan avautuminen herätti kulttuuriministeri Annika Saarikon. Toivottavasti kyse ei ole vain puheenjohtajavaali-profiloinnista.

Puhuttavatko luvut muita ministereitä? Tapahtuma-ala on 195 000 ihmisen työ ja 3200 yrityksen elinkeino! Niiden tuottama arvo on 2,35 miljardia!

Vesala elää vielä onnellisten tähtien alla! Hänellä on taustallaan iso Warner vaikuttamissuhteillaan luomassa taitelijabrändiä ja viimeistelemässä vetovoimaisia hittejä. Vesalan huoli on aito, mutta pandemia iski jo 90-luvulla enemmistöön Suomen taiteilijoista ja kotimaisista levy-yhtiöistä.

Viihteen kukoistuksen luoneet iskelmätähdet pantiin kilometritehtaille, kun maailman levyjätit toivat tänne omat egosentriset sääntömaailmansa. Epäonneksemme ne tekevät vaarallisen hyvää työtä. Heidän voimakoneistonsa täyttävät eetterit, ja syntyi mielikuva, ettei muuta viihdettä ole eikä tarvita. Valtaosa viihdeduunareista jäi tyhjän päälle, ilman että ministerit hätkähtivät.

Tangoilta lähti markkinat ja Syksyn sävelettömyys kellasti huvipaikat ikisyksyyn. Viihteen väki jakautui kahteen kerrokseen. Ne, joiden brändiä hiottiin ja ne, jotka tekivät saman työn ja enemmänkin, mutta saivat tuskin kymmenystä ansaintaa.

Huvipaikkoja ei vaientanut kysynnän, vaan tarjonnan muutos. Kalliit huipputähdet kuivattivat kassat ja harrastajatasolla toimiva muun ajan ohjelma karkoitti yleisön.

Mikä olisi se riski, jos suomalaiset levy-yhtiöt voisivat yhdenvertaisesti rahoittaa tuotanto- ja brändäystiimejä sekä markkinoita? Mitä jos levy-yhtiöissä työskentelevät ihmiset sekä artistit voisivat tehdä arvovalinnan ja antaa työpanoksensa suomalaiseen ekosysteemiin. Levyjätit joutuisivat aidosti kilpailemaan paremmuudestaan, jolloin tarjonta paranisi ja myös laajenisi.

Terveen kilpailun puute on vähentänyt markkinoista ainakin kaksi kolmasosaa. Valtaväestö on tyytymätön musiikin saatavuuteen radioissa ja muissa kulutusformaateissa.  Kasvuun tarvittavat miljardit löytyvät kotitalouksien satojen miljardien vapaasta ostovoimasta ja mikä parasta, kotimaisena raha kiertää Suomessa.

Poptori esitti päättäjille tämän uhan mahdollisuutena 1996 Viihdyn Suomessa -pamfletissaan. Kuinka kauan viihdeduunareiden pitää antaa anteeksi vain siksi, etteivät päättäjät ymmärrä tai ota tietoa vastaan?”

Erkki Puumalainen on toimitusjohtajana Poptori Oy:ssä, joka on  vuonna 1995 perustettu levy-yhtiö, jonka tuotanto on keskittynyt CD-levyjen uudelleenjulkaisuihin sekä eri artistien vanhojen menestyskappaleiden uusintalevytyksiin, mutta yhtiö on julkaissut myös uustuotantoa.