Erilainen näkemys JUICE-kirjasta Blues Newsissä
JUICE3

JUICE

Pitkän linjan toimittaja ja muusikko Arto Pajukallio on kirjoittanut Blues Newsiin pohdiskelevan ja raikkaan arvostelun Antti Heikkisen pystyynkehutusta Juice-kirjasta: Risainen elämä-Juice Leskinen 1950-2006.

Hän kirjoittaa muun muassa:

”Kilvan huudetaan vuonna 1985 syntyneen Antti Heikkisen tehneen tärkeän kulttuurityön laatiessaa Juicesta näennäisen kattavan elämänkerran, jonka valtaisa ja monin osin ennen julkaisematon informaatiomäärä avautuu nimenomaan poikkeuksellisen laajan haastattelu-urakan myötä. Kirjalla on todellakin kosolti ansioita, joista suurkiitos, mutta se ei suinkaan tyhjennä aihetta, itse asiassa päinvastoin. Taiteilijan sananmukaisesti risaisen elämän kuvauksena teos on monella tapaa historiallinen ja kulttuurisesti yleissivistävä, mutta aiheen laajuus ja toimituksellisten näkökulmien lyhytnäköisyys pistävät vallan vihaksi.

JuiceHeikkinen

Kirja ja kirjoittaja Antti Heikkinen

Heikkisen johtoajatuksena tuntuu kulkevan Juicen ominaisuuksien, ongelmien ja alkoholismin korostaminen yhtenä surkeana amokinjuoksuna. Ansiokkaasti tekijä kyllä tuo esiin Juicen työn henkilökohtaisuuden, omien elämäntilanteiden kirjaamisen lukemattomiksi hienoiksi lauluiksi.

Ystävät ja työtoverit saavat kertoa ennen kaikkea loputtomia ryyppyjuttuja, kun taas Juicen taiteellinen työ ja saavutukset sivuutetaan kovin köykäisin kommentein, usein vain Heikkisen-joka ei ainakaan vielä osoittaudu edes jälkiviisaudessa erityisen varteenotettavaksi kriitikoksi-omin puolivillaisin analyysein.

Onko vahinkoa vai tarkoituksellista, että kirja johdonmukaisesti sivuuttaa osapuilleen kaiken sen, mitä Juicesta ja hänen työstään ovat vuosikymmenten saatossa kirjoittaneet sitä työkseen paneutuneesti seuranneet ja pohtineet henkilöt?

Väitän. Yhdestäkään korkeakulttuurin edustajasta ei julkaistaisi näin puutteellista ja vinoutunutta henkilökuvaa, vaan niissä kaikissa siteerataan ja analysoidaan itse taiteilijan tuoreeltaan saamaa kritiikkiä ja teosten aikanaan synnyttämää keskustelua.

Pelkäänpä ettei, homogeeninen liturgia laulaa kuorossa että Risainen elämä mukamas sisältäisi kaiken kertomisen arvoisen. Nyt se Juicesta puhuminen vasta alkakoon!”

Arto Pajukallion kirjoittama arvio löytyy kokonaisuudessaan tuoreesta Blues Newsistä (6/2014), jota voi lukea paperilehtenä ja myös netissä piakkoin osoitteessa: www.lehtiluukku.fi/