Entisaikojen lappilaisista tenava- ja teinitähdistä

Tasan 52 vuotta sitten esiintyi Helsingin Linnanmäellä 14-vuotias italialainen Robertino Lorenti, joka keräsi 15 000 kuulijaa. Edellisen vuoden lopussa hän oli valloittanut suomalaistenkin sydämet tulkinnallaan laulusta O Sole Mio.

Useat Suomen vierailut ja  tv-esiintymiset lisäsivät Robertino-huumaa ja  meillä useampikin laulaja alkoi käyttää Suomen Robertino-titteliä, mutta virallisesti se kuului rovaniemeläiselle Matti Hyvöselle. Hän voitti juhannuksena 1961 Robertino Lorenti-laulukilpailun. Sen kautta 14-vuotias Matti pääsi Mauno Kuusistosta kertovan Kertokaa Se Hänelle-elokuvan nuoren laulajan rooliin. Toinen kisassa oli 12-vuotias Jamppa Tuominen.

Edelleenkin Hyvönen laulaa ja elämänuransa hän on luonut oopperalaulajana ja musiikinopettajana.

LeifLindgren1990-luvulla suositussa Tenavatähti-kisassa alkuvuosina oli mukana myös pohjoista väriä. Historian ensimmäisessä kilpailussa vuonna 1990 kolmanneksi tuli posiolainen Leif Lindgren. Hän esitti kappaleet Liljankukka ja Kun tummat saapuu taivaaseen ja teki sen jälkeen albumit Leif Lindgren vuonna 1990 ja Sydänyö, sydänyö vuonna 1992, mutta ammattilaista hänestä ei tullut, vaikka esiintyykin usein helluntailaisten tilaisuuksissa.

Kilvan voitti  Daralee Jumpsen, jonka äidin tyttönimi on Kiviharju. Hän vietti lapsuutensa Torniossa, samoin kuin täti-Eeva, joka kirjoitti Daraleen voittokappaleet. Sisarukset kuuluivat aikanaan Seidat-lauluyhtyeeseen.

http://www.youtube.com/watch?v=2hPtOBLEl7s

Vuonna 1991 Tenavatähtikisan finaaliin selviytyi sodankyläläinen 11-vuotias Matias Sassali. Osallistujat saivat itse valita kilpailukappaleensa vapaasti, mutta kun Matias halusi esittää ehdottomasti laulun Elämää juoksuhaudoissa, syntyi keskustelu, mitä lapsen on sopivaa laulaa. Matias ei selviytynyt mitaleille, mutta hänet valittiin yleisön suosikiksi finaaliviikolla järjestetyssä puhelinäänestyksessä. Myöhemmin hän on opiskellut Rovala-opistossa ja soittanut erilaisissa tanssiyhtyeissä, yksi niistä on torniolaislähtöinen bilebändi O´Jess.

Yksi teinitähdistä on tietenkin tornionlaaksolaisittain ylitorniolaislähtöinen Sami Pilvilä, joka vuonna 1987 yritti Syksyn Säveleen Junnu Vainion laululla Äiti laihduttaa, muttei päässyt Se nähtiin kuitenkin teeveessä Syksyn Sävelen satoa-ohjelmassa ja sen jatkeeksi Sami teki myös albumin Matin & Tepon levy-yhtiölle. Vuosikymmentä myöhemmin tv-ohjelma Kiitoranta nosti hänet uudelleen parrasvaloihin ja Sami teki muutaman albumin lisää ja nykyään hän tekee soittokeikkaa laidasta laitaan.