EINI levyllä ja teeveessä

LEVYarvioEiniVahanKipeaa

EINI: VÄHÄN KIPEÄÄ (Suomen Musiikki)

Aurinko

Aurinko

Aurinko

Aurinko

Eini on niitä laulajattaria, jotka pysyvät freeseinä vuosikymmenestä toiseen, niin musiikillisesti kuin ulkoisestikin.

Einille on suotu helposti tunnistettava, persoonallinen lauluääni, samalla lailla kuin  Katri-Helenalle tai  Paula Koivuniemelle, joka takaa läpi elämän kestävän uran, lauloi hän sitten diskoa, poppia, iskelmää tai mitä tahansa.

Eini ponnahti pinnalle vuonna 1977 Baccara-käännöksellä Yes sir, alkaa polttaa. Välillä hänellä oli iskelmällisempi vaihe, mutta 2000-luvun alussa hänen diskokappaleensa alkoivat taas kiinnostaa yleisöä.­

Eini  kyllästyi kuitenkin esittämään samaa diskokimaraa ja halusi  tuoda settiinsä jotakin uutta ja innostavaa. Kolmisen vuotta sitten hän teki nuorennusleikkauksen.

Mä jään-albumista vastasi vuonna 2011 tuottaja Ripa Eskolin. Popyhtye Lemonatorin x- kitaristi, jolla oli tuottajana suurimpana sulkana hatussa Anssi Kelan Nummela.

Myös Einin uudella Vähän Kipeää-albumilla Ripan johtama Etelän Prinssit-tiimi,  johon kuuluvat myös Antti Karisalmi ja Lacce Väyrynen, on puikoissa. Tuoreella levyllä he vastaavat soitoista, mutta myös säveltävät ja sovittavat.

Nuoret miehet ovat tuoneet Suomen diskokuningattaren onnistuneesti tähän päivään, mutta he eivät tee sitä  tylsimmän eurodiskon kautta.

Parhaasta päästä Vähän Kipeää-levyllä on jo  radiohitiksi noussut Palanen onnea, jota ryyditetään rennoilla karibialaismausteilla. Kappale on Ressu Redfordin sävellys ja Juha Tapanisen särmikäs sanoitus,  todentuntuinen tarina, joka istuu hyvin Einin suuhun. Mukavaa rytmileikkiä on myös Ressun toisessa sävellyksessä Luulitko että. Salamoivaa poweriskelmää parhaimmillaan on taas Lokakuu. Paljon  levyllä kuljetaan myös ilon kautta ja jokainen osaa jo varmasti Sulle tuli faksi-kappaleen riimit tyyliin: Yksi, kaksi, sulle tuli faksi/ Meitä on vain kaksi/ Meille taisi käydä flaksi.

Tanssittavaahan diskomusiikin täytyy olla, mutta Vähän Kipeää-levyllä kuuluu myös aikuisen naisen ääni. Eini on ollut itse vaikuttamassa teksteihin, mutta mukana on myös lahjakkaita naissanoittajia kuten Sanna Korkee ja Sana Mustonen.

Eini on hyvällä tiellä uudella levyllä.Tummemmat värit sanoituksissa ja jotkut reggaerytmitykset Kirkan tyyliin, saattavat avata uusia reittejä, joita kulkea. Ainakin ne pitävät musiikin mielenkiintoisena.

 Eini on vieraana Yle TV2:lla Joona Kortesmäen viihteellisessä Suorana: Kortesmäki -keskusteluohjelmassa tiistaina 11.3. klo 20.30