Eija Ahvo ja Susanna Haavisto tulkitsevat Tommy Tabermannia Tornion VPK:lla

Niitylle Minä Sinut Veisin on kokonaisuus, joka sisältää Toni Edelmannin säveltämiä Tommy Tabermannin runoja.

Laulaja-näyttelijät Eija Ahvo ja Susanna Haavisto ja muusikot Juha Tikka ja Toni Edelmann ovat kiertäneet runolauluesityksensä kanssa etelässä jo parisen vuotta, mutta nyt tuovat sen myös pohjoiseen, konsertoiden muun muassa Tornion VPK:lla 12.helmikuuta klo 19.30.

Toni Edelmann kertoo, miten Tabermannin runot saivat sävelasunsa:

” Tapasin Tommyn ensi kertaa Vanhan Kuppilassa 1970-luvun alussa. Kerroin hänelle, että olin säveltänyt kaksi hänen runoaan: Mahdollisuus ja Laulu kärsivästä sydämestä.

Tuon ensimmäisen tapaamisemme jälkeen olimme Tommyn kanssa yhteydessä silloin tällöin,  jopa esiinnyimme yhdessä. Tommy luki runojaan ja minä soitin pianolla hiljaista musiikkia taustalla. Pidin hänen tavastaan lausua omia runojaan. Silloin tällöin kohtasimme myös Lauttasaaren nyrkkeilysalilla.

Vuosien mittaan loittonin Tommyn tavasta kirjoittaa runoja ja tulkita maailmaa.

Vuonna 2006 osui hyllystäni käteen sattumalta Tommyn vanha runokirja. Kirjan välistä putosi ryppyinen paperi, jossa oli Tommyn  runo Lempeys.

Luin runon ja ihmettelin, kuinka en ollut osannut säveltää näin vaikuttavaa runoa. Nyt sävelet loksahtelivat lempeästi paikoilleen aivan kuin ne olisivat olleet syksyn lehtiä, joita tuuli lennätti maahan, kunkin omalle paikalleen.

Tommy Tabermann-tulkit: Toni Edelmann, Susanna Haavisto, Eija Ahvo ja Juha Tikka

Sain ajatuksen säveltää ja dramatisoida Tommyn runoista Hyvänolon Iltasoiton. Kerroin Tommylle projektistani. Hän ilahtui ja lupasi tulla lausujaksi. Hän ei halunnut esiintymispalkkiota. Hän saisi tarpeeksi rahaa kansanedustajan työstä.

Kun syksyllä 2009 sain tiedon Tommyn sairaudesta, päätin luopua projektista. Joulun alla kuitenkin tapasimme Tommyn kanssa ja hän kehotti minua jatkamaan. Esiintyjät olisivat: Tommy, Eija Ahvo, Susanna Haavisto, Juha Tikka ja minä.

Tommy ehdotti projektille uutta nimeä: Niitylle Minä Sinut Veisin.

Tommy kuoli heinäkuussa 2010  ja estradille jäi neljä – tai ehkä sittenkin viisi.

Joskus kun meistä neljästä tuntui siltä, että olimme jumissa suunnitelminemme, putosi lattialle paperipinojen keskeltä runo, jonka olimme unohtaneet. Tommy oli läsnä, huurteinen valkoviinilasi kädessään, lempeä hymy huulillaan.”

Ennen Tornion VPK:n  esitystä voi nauttia buffetin klo 18.00 alkaen. Koko paketin hinta on 39€, mutta pelkkä konsertti 19€.

Lippujen varaukset numerosta 0400-105 800 ja lunastus Tornion Kaupunginhotellin vastaanotosta etukäteen.