EGON FREDRIKSSON: Varken finne eller svensk
SONY DSC

Egon, Sture & Dan

En tornedaling som blev troende och därigenom inte längre fick svära, blev över en natt berövad hälften av sitt svenska språk!

Om det och mycket mera kommer ni att få höra i föreställningen Varken finne eller svensk. Föreställningen spelas på svenska från Erkheikki till Kuivakangas, men väldigt mycket berör meänkieli och handlingen utgår utifrån språkidentitet och kreativitet.

– Mitt första språk var meänkieli, så jag utgår från det, berättar Egon Fredriksson. Den första berättelsen i Varken finne eller svensk handlar om hur det t ex är att börja skolan och lära sig svenska, när man vuxit upp med meänkieli.

– Om man talar ett minoritetsspråk så kommer alltid det språket vara en otroligt stor del av den kulturella identiteten och det som skiljer dig från andra. Om man däremot talar ett majoritetsspråk tänker man kanske aldrig på det förrän man själv hamnar i minoritet vid t ex en utlandsresa. Då kanske man funderar på hur viktigt det här med språket är för en person. Vår föreställning handlar också om rättigheten att kunna känna sig stolt över sin bakgrund för att bli en hel människa och om att vara tvåspråkig.

Egon är musiklärare, estradör och vispoet som skrivit sånger sedan 20 års ålder. Sångerna är personliga betraktelser över livets skiftningar; i glädje och sorg, av kärlek och vrede. Uppvuxen i Peräjävaara, 2 mil väster om Pajala. Tornedalens natur, kultur, språk och musik har alltid funnits med som en inspiration i skapandet och musicerandet. Egons sånger berör språk, identitet och kreativitet.

Sture Kuusisalo är Uuppvuxen i Kengis, Pajala Kommun. Pajala kommuns första högskoleutbildade dragspelare. Musiklärare, sedan många år verksam vid Musikhögskolan i Piteå. Medverkar som sanningssägare och tangentmusiker i föreställningen. Sture har varit aktiv i ett flertal grupper inom världsmusikgenren.

Dan Engman är mest känd som basist och stränginstrumentalist i den legendariska gruppen Euskefeurat. Arrangör av världsmusikfestivalen Pitefolk i Piteå, ansvarig för folkmusikutbildningen på Framnäs folkhögskola. Multimusiker med sina rötter i Malmberget. Dans båda föräldrar, från Yrttivaara respektive Palohuornas, kunde meänkieli. Kan räknas som mental tornedaling med visst förbehåll.

Turne

Erkheikki, Folkets hus
Onsdag 30 september kl 19.00

Gällivare, Ullatti Folkets Hus
Torsdag 1 oktober kl 19.00

Gällivare, Hakkas Folkets hus
Fredag 2 oktober kl 19.00

Överkalix, Röduppsgården
Lördag 3 oktober kl 14.00

Övertorneå, Kuivakangas Folkets Hus
Söndag 4 oktober kl 15.00