DR FEELGOOD Rovaniemelle, CANNED HEAT Ouluun

FeelgoodDr Feelgood soittaa Rovaniemellä 11. heinäkuuta. Lämppärinä toimii suomalaisen bluesin superpoppoo Kathmandu Blues Band, kitarassa kaupungin oma poika Kepa Härkönen.

Ravintola Valdemarissa pannaan jalalla koreasti tuttujen suosikkien; Roxette, Milk and Alcohol, Back in the Night, She Does It Right ja Down at the Doctors tahtiin ja Rovaniemen jälkeen Dr.Feelgood  suuntaa Saariselälle, jossa se tähdittää 34. kertaa järjestettävää kansainvälistä Harley Davidson Rallya.

Vuonna 1971 perustettu pubrockbändi Dr. Feelgood siirtyi historiaan, kun viimeinen alkuperäisjäsen vokalisti ja huuliharpisti Lee Brilleaux menehtyi syöpään vuonna 1994.

Sen jälkeen yhtyeen perintöä ovat vaalineet, tietysti alkuperäinen kitaristi Wilko Johnson, mutta myös viisi vuotta Leen kanssa soittaneet rumpali Kevin Morris, basisti Phil Mitchell ja kitaristi Steve Walwyn, jotka päättivät vuoden mietinnän jälkeen jatkaa Dr Feelgood-nimellä. Laulajaksi he nappasivat vuonna 1999 Animalseista Robert Kanen, jonka jälkeen kokoonpano on pysynyt muuttumattomana.

CannedHeat2CannedHeat3Amerikkalaisen boogierockin pioneerin Canned Heatin  juuret ovat kaukana 1960-luvulla. Se esiintyy 2. kesäkuuta Oulun 45 Special-klubilla.

Hippiaika oli Canned Heatin kultakautta. Parhaiten yhtye muistetaan Woodstock-festivaalin ”lippulaulusta” Going up the country, mutta tanakasti rockin historiaan se on tampannut nimensä myös biiseillä On the road again ja Let’s work together . Myös yhteistyöstään John Lee Hookerin kanssa yhtye muistetaan.

Innokkaat bluesharrastajat Alan ”Blind Owl” Wilson ja Bob ”The Bear” Hite perustivat Canned Heatin 1966 tarkoituksenaan päivittää vähän tunnettuja blueskappaleita ja tuoda niitä suuremman yleisön tietoisuuteen. Siinä he onnistuivat ja yhtyeen omintakeinen sekoitus modernia bluesia, rockia ja boogieta keräsi yhtyeelle nopeasti uskollisen fanikunnan.

Kulttimainettaan yhtye ei ole koskaan hukannut.  Musiikkitoimittaja Sami Ruokankaan mukaan nykyinen Canned Heat on harvinaislaatuinen linkki varhaisesta jazzista ja bluesista heviin saakka.

Yhtyeessä on mukana klassiseksi mielletystä alkuperäiskokoonpanosta vielä rumpali Fito de la Parra ja basisti Larry Taylor, joitten yhteissoitosta Sami kirjoittaa blogissaan: ” Soitto on jazzvaikutteissaan ainutlaatuista. Rytmiryhmästä tulee enemmän kuin säestystä. Vastaavaan kappaleen sisäiseen sooloiluun ylsi aikoinaan The Who parhaimmillaan.”

Fiton ja Larryn lisäksi yhtyeeseen kuuluvat kitaristi-laulaja Dale Spalding, joka on ollut mukana vuodesta 2008 ja viimeisin kiinnitys on kitaristi John Paulus, joka tuli syöpään sairastuneen kitaristi Harvey Mandelin tilalle.

Dr Feelgood (UK) & Kathmandu Blues Band (FIN) Rovaniemen Valdemarissa 11.7

Canned Heat (USA) Oulun 45 Specialissa 2.6.