Pohjoisen ykkösdokumentaristi ANTTI HAASE sai Lapin taidepalkinnon

ANTTI HAASE

Lapin taidetoimikunta palkitsi elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Haasen pohjoisen tarinoita kertovista dokumenteistaan. Toimikunnan mukaan Lapin merkittävimmän dokumenttien tekijän elokuvat ovat huolella työstettyjä, mutta tunteella tehtyjä. Niissä kartoitetaan kanssaihmisten tarinoita ihmisen mittakaavassa.

 

Antti kertomassa uusimmasta Panimomestari-elokuvastaan Tornion Lapparissa kuukausi sitten

Taidepalkinto jaettiin keskiviikkona Torniossa Hotelli Olofin tiloissa. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Antti Haase (s. 1972) varttui  Rovaniemen maalaiskunnan Syväsenvaarassa Joulupukin naapurissa. Tällä hetkellä hän asuu perheineen Vojakkalassa, Tornionjoen rannalla.

Antti ja Panimomestarin päätähti Leo Andelin

Vuosina 1996-2000 hän opiskeli Australiassa. Hän  valmistui taiteen maisteriksi Australian Film TV & Radio Schoolista ja opinnäytetyöstään Clown Doctors (2000) hänet palkittiin  Film Australia Documentary Awardilla.

Palattuaan Suomeen Haase  on ohjannut useita Lappiin sijoittuvia dokumenttielokuvia, kuten Porounen (2001),  Isien merkit (2007), Jos mulla ois valta (2008), Monsterimiehen (2014) ja Valontuojat (2017). Viimeisin elokuva on vasta kutsuvierasensi-illassa nähty Panimomestari.

Tässä muutama sana ja trailerit Antin kolmesta viimeisestä dokumentista.

Monsterimies kertoo Suomen ainoasta Euroviisuvoittajasta heavybändi Lordista. Elokuva voitti muun muassa Austinin filmifestivaalien  pitkien dokumenttielokuvien kilpasarjan pääpalkinnon. Arvostettu tapahtuma tunnetaan ”käsikirjoittajien festivaalina”, joka valitsee esitettäväksi vuoden parhaita vahvaan tarinankerrontaan pohjautuvia elokuvia. Vuonna 2016 Monsterimies oli myös yksi eniten kansainvälisiä festivaaleja kiertäneistä suomalaiselokuvista. Pienenä detaljina kerrattakoon vielä, että Lordin musiikin lisäksi elokuvassa kuullaan Haasen hovisäveltäjän tromssalaisen Håkon Gebhardtin musiikkia, josta hän pokkasi Rolling Stone-lehden Original Soundtrack 2016-palkinnon musiikkifilmifestivaaleilla Italian Torontossa.

Monsterimies-elokuva esittelee oivallisesti yhden puolen Mr Lordista. Perinteiset musiikkidokkarit ovat asia erikseen. Mr Lordi alias Tomi Putaansuu on sympaattinen mies ja se välittyy  hienosta elokuvasta. Vapaalla Mr Lordi on lupsakka piippua poltteleva ja Reinoissa tallusteleva lappilainen, mutta lavalla hän muuttuu aivan muuksi. Kun Mr Lordi sadattelee ja kopisuttelee alas kapeita kierreportaita täysi varustus niskassaan ja repii maskia parrastaan, että kipeää tekee, miettii miksi suomalaiset ovat Lordinsa hylänneet. Hän tekee hommaansa kuitenkin täydellä sydämellä. Mr Lordi maalaa tyylillään kuten Reidar Särestöniemi, mutta ehkä Lordi on liian epäsuomalainen. (AJ)

Valontuojat on elokuva suomalaisesta sisusta ja hyvinvointivaltion rakentamisesta. Se kertoo sähköistämisen historiasta ja Antin isoisästä  Gunnar Haasesta, josta tuli Lapin ihmisille  Valon Isä. Tarinansa jakavat raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat ja syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940-80-luvuilla.

Panimomestari  on Antin viimeisin työ, jonka yleisönäytökset ovat vielä edessä. Elokuva on tarina siitä, miten torniolaisen Andelinin  työläisperheen Leo-pojasta kasvaa oluen herrasmies, joka intohimoisesti varjelee pohjoisen maaperästä syntynyttä ”olutkukkaa”. Hän  voittaa kahdesti  tavoitellun kansainvälisen  ”oluen panemisen Michelin-tähden” eli  Monde Selection-kilpailun  ja on nuorten rinnalla herättämässä uudelleen henkiin torniolaista oluen valmistusta. 

Antti Haasen tekemä dokumentti Panimomestari on balladi torniolaisen oluenpanemisen perinteestä ja sen siirtämisestä eteenpäin. Surutyö, kun kaikki romahti ja tehdas suljettiin, muuttuu uudeksi aluksi. Kisälli Leo Andelinin ja oppipoika Kaj Kostianderin tiet kohtaavat kolkosti tyhjyyttä kaikuvan oluttehtaan uumenissa. Hieno tarina, täynnä monia mieleenjääviä yksityiskohtia. Uskomatonta, miten puoleen tuntiin oli saatu puristettua niin paljon, kerronnan rytmin yhtään siitä kärsimättä. Se soi kuin hyvä biisi. Hieno kulttuuriteko! (AJ)

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.