CD: Legenda DICK HECKSTALL-SMITH, joka teki viimeisen Suomen keikkansa Ylläs Jazz Bluesissa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DICK HECKSTALL-SMITH Haaparannalla (kuvat: Lasse Stenman)

LEVYarvioVuonna 2002 kokkolalainen Wentus Blues Band isännöi bluesklubia Helsingin Cantina Westissä. Yhtyeen nokkamies Robban Hagnäs sai houkuteltua vieraaksi muun muassa saksofonisti Dick Heckstall- Smithin (1934-2004), yhden brittibluesin  keskeisistä hahmoista 1960-luvulta ja nyt tuon yhteiskeikan parhaat palat on julkaistu levyllä Man Of Stone.

Aikanaan kun hurahdin Peter Greenin Fleetwood Macin musiikkiin luulin, että britit olivat ”keksineet” bluesin, mutta totuus paljastui pikkuhiljaa, kun Haaparannalta mukaan tarttui Melody Maker. Lehden sivuilta nousi esiin mystisiä hahmoja heitä ennen. Kuulemaan heitä ei päässyt kuin vasta vuosia myöhemmin levyltä, mutta yksi, joka näytti soittavan kaikkien näiden bluespioneerien kanssa oli Heckstall-Smith.

Dick vaikutti yhtyeissä Alexis Korner`s Blues Incorporated, Graham Bond Organisation ja John Mayall`s Bluesbreakers. Hän perusti myös Colosseumin, joka yhdisti jazzin ja rockin. Hän toi yhteen myös Creamin soittajat ja samoista piireistä  syntyi myös Rolling Stones.

Man Of Stone-levyllä palataan  1960-luvulle. En ole koskaan erityisemmin  pitänyt John Mayallin lauluäänestä, mutta kun Wentus Blues Bandin alkuperäinen vokalisti Anders Sjöberg laulaa Bluesbreakers-biisejä Key to love, Looking back, Have you heard ja Man of stone, ei voi muuta kuin nauttia.  Mukana on myös kaksi biisiä Bo Diddleyltä, jonka kanssa Dick teki 1980-luvulla useammankin kiertueen ja oman soolotuotannon helmi Woza Nasu, joka vie bluesin alkukotiin Afrikkaan.

Dickin läheiset kertovat  levyvihkossa, että Wentus Blues Band oli Dickille kuin perhe ja yhteiskeikkojen jälkeen hän palasi Lontooseen täynnä uutta elämää. Cantina Westin keikan jälkeen Dick ja Wentus Blues Band kiersivät muun muassa Englannissa. Vuotta myöhemmin Dick palasi vielä Suomeen. Hän halusi nähdä Lappia ja oppaana toimi Eero Raittinen. Oulun jälkeen määränpää oli Ylläs Jazz Blues, jonka jälkeen poppoo esiintyi vielä Haaparannalla, Luulajassa ja Tukholmassa.

Man of Stone-levyllä sydän on mukana. Siinä on positiivistä värinää. Saman  koimme myös minä Oulussa ja Haparandabladetin Lasse Stenman Haaparannalla. Videon alla olevat jutut syntyivät niissä fiiliksissä.

BluesNews2003tammikuu

Blues News tammikuu 2003

Dickhb