Bluesnestori EERO RAITTISELTA tulossa kaksikin roots-albumia piakkoin!

EeroRaittinen2Kalottjazz15Kalottjazzin Blues Nightissa Haaparannalla perjantaina 26.6. esiintyvä laulaja Eero Raittinen on tyytyväinen mies. Keikkaa riittää monipuolisesti ja loppuvuodesta hän on mukana kahdessakin levyprojektissa.

70-vuotias Raittinen on ehtinyt laulaa yli viisikymmenvuotisen uransa aikana kaikenlaista, rockista iskelmään, mutta blues on aina ollut hänen sydäntä lähinnä ja siinä genressä iän tuoma patina on vain bonusta.

– Mikä tässä on laulaessa. Vaikka muu kroppa kaipaakin remppaamista, onneksi se tärkein eli ääni on loistokunnossa, Eero tuumaa kiitollisena.

Hän on innoissaan, kun pääsee esiintymään nuoren polven muusikoiden kanssa ja kehuu estoitta nykysoittajien korkeaa ammattitaitoa eri puolilla Suomea. Nautinnollisia  keikkoja hän on päässyt kokemaan viime aikoina  muun muassa Hammond-urkuri Kalle Salosen ja Hustle Fuzz-yhtyeen kanssa.

Haaparannan Folkets Husillä Eero saa taas taakseen kitaristi Jarkka Rissasen kanssa  soittajia Tornion ja Oulun opinahjoista; Tuukka Nygårdin, Markku Raikaslehdon , Joona Pirilän ja Aapo Lehtomäen.

– Tutustuttiin Kuopiossa. Marraskuussa Tahkovuoressa pidettiin viikon workshop, jossa Jarkka oli liiderinä. Heitettiin pari keikkaa ja homma toimi niin hyvin, että pähkäiltiin, että voitas`soittaa kimpassa toistekkin. Nyt se sitten toteutuu, kiitos Helena Juneksen.

Luvassa on roots-klassikoita laajalla skaalalla muun muassa  Bob Dylania, Tobacco roadia ja pari stykeä minun Woodstock-albumiltakin.

Amerikassa Band-legenda Levon Helmin studiolla äänitetty Woodstock on Eeron toistaiseksi viimeisin albumi. Se julkaistiin jo vuonna 2008, mutta tänä vuonna turhan pitkä levytyshiljaisuus rikkoutuu, sillä Eero on pääroolissa kahdessakin levytyksessä.

Elo-syyskuussa äänitetään livelevy White Knuckle Trion kanssa Hämeenlinnan Suistoklubilla ja  9-miehisen Eldis-bändin kanssa Eero tekee studiolevyn, jonka julkkareita vietetään ensi tammikuussa Tunturibluesissa.

Saariselän Tunturibluesin Raittinen  järjestää vaimonsa kanssa jo 19. kertaa. Hän on tyytyväinen tapahtumaan, joka kerää vuosittain tuhatkunta kuulijaa.

– Vuosi kerrallaan mennään, mutta talous on kondiksessa ja tulevaisuus turvattu. Aikanaan minulle ehdotettiin isomman tapahtuman järjestämistä, mutta kieltäydyin.

Pieni on kaunista, sanotaan ja hyvä musa menee isojen starojen edelle. Haluan tehdä festivaalia, jossa ihmiset pääsee esiintyjää lähelle, eikä tarvi katsella skriiniltä.

Tunturibluesin kautta Lappi on tullut Raittiselle hyvin tutuksi ja hän on toiminut oppaana monelle ulkolaisvieraalle muun muassa brittiläiselle puhaltajalegenda Dick Heckstall-Smithille.

Eero muistelee, että edellisen kerran hän esiintyi Ruotsissa vuonna 2003 ja kyseessä oli kiertue juuri Dickin kanssa ja konserttipaikkana oli silloinkin  Folkets Hus.

– Oltiin liikkeellä Wentus Blues Bandin kanssa ja ennen Haaparannan keikkaa esiinnyttiin Ylläksellä. Siellä minulla oli kunnia parin päivän ajan tehdä Dickille Lappia tutuksi. Hieno persoona, jossa yhdistyi vanha brittiläinen aristokraatti kapinalliseen, joka näkyi niin hänessä ihmisenä kuin hänen musiikissakin.