Blueslegendojen upea gospelhetki Karungin kirkossa
ohrstromkolme2

Slim Notini Gospel Band Karungin kirkossa 30.6.; Bill Öhrström, Björn Gideonsson & Slim

 LIVE  ”Kummalla  taivaaseen,  junalla vai veneellä? ”, kysäisee pianisti-laulaja  Per ”Slim”  Notini velmusti hymyillen Ruotsin Karungin kauniissa kirkossa ja polkaisee kaikkien tunteman My God rowed boat ashore-kappaleen  käyntiin.

Toistasataapäinen yleisö taputtaa käsiään tahdissa, niin kuin on tehnyt konsertin toisesta kappaleesta  lähtien.  Ollaan jo konsertin  loppupuolella ja  viimeisessä negrospirituaalissa  He`s got the whole world in his hands, yleisö yhtyy jo innolla  lauluun.

OhrstromKirkko

Uskomatonta, kuinka helppoa se on, kun sen osaa. Tarkoitan yleisön mukaan saaminen. Yli 50 vuotta sitten Slim ja Öhrströmin veljekset huuliharpisti-laulaja Bill ja kitaristi Guy perustivat bändin Slim’s Blues Gang  ja yhdessä nämä nyt seitsemänkymppiset herrasmiehet ovat  yhä. Kalottjazz & Blues-reissulla heillä on  ”nuorena” vahvistuksena Eric Bibbin luottorumpali Björn Gideonsson.

Välispiikeissä, niin kuin usein lauluissakin, Slim ja Bill käyvät vuoropuhelua. Muistellaan menneitä ja illan päätöskappaleessa esimerkiksi nostetaan esiin Billin ensitapaaminen  sen tunnetuimman esittäjän  Mahalia Jacksonin kanssa, joka tapahtui 17-vuotiaana vaihto-oppilaana  jenkeissä.

Slimiä ja Billiä katsellessa tulee mieleen vuosikymmeniä sitten näkemäni parivaljakko Sonny Terry & Brownie McGhee.  Sonny  keinui samalla tavalla kuin Bill, puhaltaessaan  huuliharppuun. Tosin ruotsalaiskaksikolla sananvaihto on  hyväntuulista, ei mitään  nokitusta, kuten mustilla virkaveljillään aikanaan Oulun keikalla.

OhrstromkolmePia1

Pia Suonvieri kukittamassa yhtyettä

Kalottjazz013Enimmäkseen Karungin puukirkossa kuullaan  tuttua ja turvallista osastoa Hold on,  Stand by me, Who rolled the stone away, mutta  niinkin loppuunkaluttu  tradi kuin Glory glory hallelujah saadaan svengaamaan  letkeydellä, että miettii, jos konsertti olisi jatkunut vielä hiukan  pitempään, mihin soittajat olisivatkaan  äityneet.

Yhtyeen sointi on 1960-lukulainen ja brittiläinen. Blueskonserteissahan he pyrkivätkin esittämään biisejä, joilla aloittivat uransa. Yksi hienoimmista heidän ohjelmistoonsa ottamista uusista blueseista on Eric Bibbin Don`t ever let nobody drag your spirit, joka kuultiin myös kirkkokonsertissa.

Vaikka Slimistä  ja Billistä ei ole koskaan suuria otsikoita kirjoitettu, voi sanoa, että he ovat soittaneet lähes kaikkien merkittävien mustien bluesartistien kanssa. Lisäksi  Bill on toiminut muun muassa tuottajana Lollipopsista Lisa Ekdahliin, näytellyt Hairissä yhdessä Donna Summerin kanssa ja pyörittänyt Tukholman  ykkösklubia, jossa oppi tuntemaan niin Frank Zappan  kuin Jimi Hendrixinkin. Jukka Tolosen bändissä hän soitti yhdeksän vuotta.

Slim Notinin  bluesin historia tulee varmasti parhaiten  muistamaan  hänen yhteistyöstään  32-vuotiaana kuolleen huippulahjakkaan Magic Samin pianistina vuoden 1967 Delmark-albumilla  West Side Soul. Levyllä hän esiintyy nimellä Stockholm Slim.