”Kummalla taivaaseen, junalla vai veneellä? ”, kysäisee pianisti-laulaja Per ”Slim” Notini velmusti hymyillen Ruotsin Karungin kauniissa kirkossa ja polkaisee kaikkien tunteman My God rowed boat ashore-kappaleen käyntiin.
Toistasataapäinen yleisö taputtaa käsiään tahdissa, niin kuin on tehnyt konsertin toisesta kappaleesta lähtien. Ollaan jo konsertin loppupuolella ja viimeisessä negrospirituaalissa He`s got the whole world in his hands, yleisö yhtyy jo innolla lauluun.
Uskomatonta, kuinka helppoa se on, kun sen osaa. Tarkoitan yleisön mukaan saaminen. Yli 50 vuotta sitten Slim ja Öhrströmin veljekset huuliharpisti-laulaja Bill ja kitaristi Guy perustivat bändin Slim’s Blues Gang ja yhdessä nämä nyt seitsemänkymppiset herrasmiehet ovat yhä. Kalottjazz & Blues-reissulla heillä on ”nuorena” vahvistuksena Eric Bibbin luottorumpali Björn Gideonsson.
Välispiikeissä, niin kuin usein lauluissakin, Slim ja Bill käyvät vuoropuhelua. Muistellaan menneitä ja illan päätöskappaleessa esimerkiksi nostetaan esiin Billin ensitapaaminen sen tunnetuimman esittäjän Mahalia Jacksonin kanssa, joka tapahtui 17-vuotiaana vaihto-oppilaana jenkeissä.
Slimiä ja Billiä katsellessa tulee mieleen vuosikymmeniä sitten näkemäni parivaljakko Sonny Terry & Brownie McGhee. Sonny keinui samalla tavalla kuin Bill, puhaltaessaan huuliharppuun. Tosin ruotsalaiskaksikolla sananvaihto on hyväntuulista, ei mitään nokitusta, kuten mustilla virkaveljillään aikanaan Oulun keikalla.
Enimmäkseen Karungin puukirkossa kuullaan tuttua ja turvallista osastoa Hold on, Stand by me, Who rolled the stone away, mutta niinkin loppuunkaluttu tradi kuin Glory glory hallelujah saadaan svengaamaan letkeydellä, että miettii, jos konsertti olisi jatkunut vielä hiukan pitempään, mihin soittajat olisivatkaan äityneet.
Yhtyeen sointi on 1960-lukulainen ja brittiläinen. Blueskonserteissahan he pyrkivätkin esittämään biisejä, joilla aloittivat uransa. Yksi hienoimmista heidän ohjelmistoonsa ottamista uusista blueseista on Eric Bibbin Don`t ever let nobody drag your spirit, joka kuultiin myös kirkkokonsertissa.
Vaikka Slimistä ja Billistä ei ole koskaan suuria otsikoita kirjoitettu, voi sanoa, että he ovat soittaneet lähes kaikkien merkittävien mustien bluesartistien kanssa. Lisäksi Bill on toiminut muun muassa tuottajana Lollipopsista Lisa Ekdahliin, näytellyt Hairissä yhdessä Donna Summerin kanssa ja pyörittänyt Tukholman ykkösklubia, jossa oppi tuntemaan niin Frank Zappan kuin Jimi Hendrixinkin. Jukka Tolosen bändissä hän soitti yhdeksän vuotta.
Slim Notinin bluesin historia tulee varmasti parhaiten muistamaan hänen yhteistyöstään 32-vuotiaana kuolleen huippulahjakkaan Magic Samin pianistina vuoden 1967 Delmark-albumilla West Side Soul. Levyllä hän esiintyy nimellä Stockholm Slim.