Blues From The North-klassikko livenä Tunturibluesissa

Eero Raittinen levytti vuonna 1970 esikoisalbuminsa Eeron Elpee. Seitsemän vuotta myöhemmin se julkaistiin uudelleen nimellä Blues From The North, mutta koskaan se ei ole ilmestynyt CD:nä, vaikka syytä olisi.

Tulevaan Tunturibluesiin 18.-19.1.2013 Eero on koonnut ison bändin, jonka kanssa hän esittää parhaita paloja tuolta äänilevyltä. Yhtyeessä soittavat Ykä Putkinen ( kitarat), Kepa Kettunen (rummut), Jape Karjalainen (basso), Juho Viljanen (pasuuna), Antti Hynninen (saksofoni) ja Janne Toivonen (trumpetti).

Kun 1990-luvulla jututin Eeroa Blues Newsiin, hän avasi hiukan  Blues From The North-levyn taustoja. Alkusysäyksen sille antoi Vanha holvikirkko-hitti, jonka jälkeen RCA-pomo Johan ”Mosse”Vikstedt antoi Raittiselle vapaat kädet eli maksoi mitä maksoi-pohjalta tehdä oma sooloalbumi, valita biisit ja muusikot.

Vokalistina Raittinen halusi tarjota uuden näkökulman tuttuihin lauluihin ja albumia pidetäänkin ensimmäisenä vakavasti otettavana mustan musiikin levynä Suomessa.

Levyn kahdella jatsahtavalla raidalla Basin street blues ja St. Louis blues soittaa maineikas DDT Jazz Band ja jälkimmäisen kitarasoolon hoitaa Albert Järvinen.

– Albert oli eka kertaa studiossa ja soitti kerralla soolon sisään. Onhan se loistava soolo. Mä muistan ne äänet vieläkin. Hällä ei ollut pienintäkään vaikeutta muodostaa saundia kitaran ja styrkkarin kanssa. Albert soitti St. Louis bluesin soolon Gibson 335:llä, Raittinen muisteli kuin, kaikki olisi tapahtunut eilen.

Puolella levyn biiseistä taustabändinä on Eeron oma yhtye Help; Jukka Tolonen, Häkä Virtanen, Vesa Aaltonen ja Hillell Tokazier. Levyllä luonnollisesti Tolonen on huomion keskiössä. Eeron vauhdikkaissa Van Morrison-tyylisessä Caldonia-tulkinnassa ja Yardbirdsien Pretty Womanissa hänen kitarointi on upeaa, mutta hitaassa bluesissa Spoonful se ei välttämättä toimi. Allekirjoittaneen mielestä biisi olisi kaivannut vastapainoksi esimerkiksi huuliharpun karheutta kuten Creamillä.

– Helpissä meillä oli tosi nasta porukka. Soitettiin keikoillakin rhythm`n`bluesia, mutta se jäi lyhyeksi, koska elämäntilanteet vaihtuivat nopeasti. Kun seuraava sivu kääntyi, Vesa ja Jukka olivat jo Tasavallan Presidentissä, Eero kertoi.

Puhaltajista levyllä kuullaan Paroni Paakkunaista, Junnu Aaltosta ja Eero Koivistoista, joista viimeksimainittu vastasi pitkälti levyn sovituksista. Hän toi mukanaan levylle myös oman jazzbändinsä ja kaksi Peddlers-biisiä.

– Peddlers oli sen ajan brittiläistä acidia. Siinä oli hiton hyvä urkuri, joka lauloi ja jonka laulut Who can I turn to ja Empty club blues olivat loistavia, Eero kommentoi.

Kaikkinensa Blues From The North on monenkirjava kokonaisuus, mutta se on kestänyt hyvin ajan hammasta. Eero on loistava bluestulkitsija ja levyltä löytyy myös upea balladi Peace in the valley, joka saa taatusti kylmät väreet kipittämään selkäpiissä. Se pääsee lähelle hänen toista bravuuriaan That lucky old sun.

MUUT TUNTURIBLUES-esiintyjät ovat duo Jonna Tervomaa & Jussi Jaakonaho , Markus Nordenstrengin ja Tokelan tähdittämä Rolling Burritos, joka esittää Rolling Stonesin biisejä ja kitaristi  Timo Kämäräisen persoonallinen TOOT TOOT .