Blues Brothers-karaoke pitää sääsket loitolla Sodankylän elokuvajuhlilla

BLUES BROTHERS-elokuvasta

BluesBrothers

Sodankylän elokuvajuhlilla (11.-15.6) musiikkidiggarin ykkösjuttu on tietysti Jukka Keson potretti kitaristi Jukka Tolosesta, mutta must on myös parhaan dokumenttifilmin Oscarin voittanut Morgan Nevillen svengaava Twenty Feet from Stardom, joka nostaa unohduksesta maailman taidokkaimpia taustalaulajia.

Mutta Sodankylän yötön yö ei olisi mitään ilman rakastettuja karaokenäytöksiä. Tällä kertaa astutaan John Landisin legendaarisen Blues Brothersin (1980) myötä suoraan kulttielokuvien taivaaseen. Soulin ja rhythm & bluesin supertähtien Aretha Franklinin, Ray Charlesin, James Brownin ja John Lee Hookerin marinoima, uskonnollisilla piiloteksteillä jykevöitetty anarkistinen bändiräime panee jänkhän jäyhimmälläkin äijällä puntin väpättämään.

Karaoken kollektiivisen riemun täydentää Maunu Kurkvaaran klassikko Lauantaileikit (1963), jonka esiintyjäkaartista voi bongailla kotimaisen lavataiteen legendoja Laila Kinnusesta Reijo Taipaleeseen ja Eino Grönistä The Strangers ja The Four Cats -yhtyeisiin.

Karaokenäytösten lisäksi tarjolla on säestettyjä mykkäelokuvia. Matti Bye Ensemblen ”komppaa” kahta ruotsalaisen Victor Sjöströmin varhaista mestariteosta. Cleaning Women -yhtye tarttuu puolestaan Chaplinin komedioiden haasteeseen.

LAUANTAILEIKIT-elokuvasta