Big Brother-voittaja ANDTE tähdittää Skábmagovat–elokuvafestivaalia Inarissa
BBandteTORGRIMHALVARI

ANDTE GAUP-JUUSO (kuva: Torgrim Halvari)

Enontekiöläinen Big Brother-voittaja  Andte Gaup-Juuso on nyt myös filmitähti. Hän näyttelee pääosaa lyhytelokuvassa  Sámi bojá, joka nähdään ensi kertaa Suomessa Inarissa järjestettävillä alkuperäiskansojen Skábmagovat-Kaamoksen kuvia-elokuvajuhlilla 22.-26. tammikuussa.

Andte näyttelee elokuvassa poromies Mikkeliä, jolla on vastuu hänen perheensä porotokasta. Hänellä on kova kuori niin kuin sámi bojálla pitää olla, mutta hänen sisällä käy täysi myllerrys.

Norjan Kautokeinosta lähtöisin oleva Elle Sofe Henriksen löysi Andten lyhytfilmiinsä Norjan television  Juoigalasat-musiikkiohjelmasta, jossa esiintyi myös Andten  neljäs serkku Wimme Saari.

Lyhytelokuva syntyi ennen kuin Andte astui BB-taloon. Suomalaiset tv-katselijat poromies valloitti  puolelleen rauhallisuudellaan  ja joiuillaan. Hän  on tunnettua porosaamelaissukua. Hänen esi-isänsä on kuulu Yliperän poropatriarkka Aslak Juuso.

Kun hän lähti Big Brother-kisaan, hän kertoi haaveilevansa, oman helikopterin lisäksi, artistin urasta.  Hänen suvustaan löytyykin runsaasti  joiun taitajia.

Andten joikausta kuullaan varmasti myös ensi kesänä 14–16.8.2015 musiikkitapahtuma Ijahis idjassa Inarissa, sillä  tapahtuma keskittyy Enontekiön alueen musiikkiin. Taitavista joikaajista Wimmen ja Andten lisäksi Käsivarresta on lähtöisin myös edesmennyt Saamenmaan isä Nils-Aslak Valkeapää.

Linkit Skábmagovat-Kaamoksen kuvat & Dokumentti Aslak Juusosta (1969)