ARTO JÄRVELÄ ja kansantaiteilija VILHO OLLIKAINEN

Pajalalaisesta Jord-yhtyeestä tutun Jan Johanssonin yhdenmiehennäytelmä Tjära Människa on tehnyt tornionlaaksolaisille  tutuksi kansantaiteilija Vilho Ollikaisen elämäntarinaa.

Lauantaina 28.helmikuuta (klo 13 & 19 Ruotsin aikaa) Luulajan kulttuuritalolla, Tjära Människan lisäksi tornionlaaksolaiset kansanmuusikot kunnioittavat Pohjois-Ruotsissa suurimman osan elämästään viettäneen Ollikaisen perintöä.

Matkassa ovat muun muassa Rolf Digervall Raj-Raj Bandista, Susanne Rantatalo Jordista ja Markus Falck & Göran Eriksson JP Nyströmsistä.

Suomesta mukana on yksi meidän merkittävimmistä kansanmuusikoistamme, viulisti Arto Järvelä, kaustislaismuusikko jo neljännessä polvessa.

Väylän Pyörre otti selvää, mikä on hänen suhteensa Ollikaisen musiikkiin ja näin Arto vastasi:

VilhoOluulaja”Vilhon Kolme veljestä-kappaletta olin lauleskellut jo parikymmentä vuotta ja oliskohan ollut kolme vuotta takaperin istuttiin  JP Nyströmsin Markus Falckin kanssa  lauantaisaunassa Kaustisella ja  rupesin kyselemään häneltä lisätietoja Vilhosta. Sitten hiukan myöhemmin olin sattumoisin   Uumajassa käymässä ja eksyin Markukselle kylään ja alettiin taas puhua Vilhosta ja sain kuulla hienon kasetin, jonka Vilho oli itse äänittänyt keittiössään.

Kyseessä on varsinainen Greatest Hits-kokoelma  ja rupesin jo sillon paasaamaan, että Vilho-projekti pitäs` ehdottomasti saada vireille.

Olen tuolta kasetilta ottanut ohjelmistooni muutaman kappaleen lisää. Markus siitä tiesikin,  jotta se on varmaan vinkannu Janille (Johansson) jota en aiemmin tunne. Elikkä kaikessa lyhykäisyydessään sain kutsun Luulajaan, koska olen esittänyt Vilhon lauluja, mitä muut Suomessa eivät ymmärtääkseni ole vielä tehneet.

Ollikaisen lauluistahan Kuppari on Suomessakin tunnetuin, mutta on paljon muita. Kupparihan on nk. yleissuomalainen kappale, josta on lukuisia versioita, Ollikaisen versio kyllä on mielestäni paras.”

PS: TJÄRA MÄNNISKA nähtävissä  myös Säivis Hembygdsgårdenissa sunnuntaina 3. toukokuuta klo 17.00 Ruotsin aikaa!