ARJA SIPOLAn muotokuva palasi ”kotiin” Tornioon
ArjaSipolaTorandab

Tornion Torandassa: Erkki Hanhirova (vas.), Arja Sipola ja Tapani Rantala

Suomen ensimmäisen tangokuningattaren Arja Sipolan muotokuva koristaa nyt Tornion Torandaa.

Ylitornion Pessalompolossa syntynyt taiteilija Tapani Rantala luovutti taulun Erkki Hanhirovalle ja paikalla oli myös taulun malli  Arja Sipola itse. Myöhemmin on tarkoitus juhlistaa tapahtumaa näyttävämmin.

Rantala maalasi Arjasta muotokuvan vuonna 1987, jolloin Sipola sai tangokuningattaren tittelin. Taiteilija kertoo, että idea syntyi Arpelassa Antti Ahon 70-vuotispäivillä, jossa Arja esiintyi. Taulun hankki Alpo Aine Tornion kaupunginhotelliin, josta se sitten  myytiin edelleen. Pitkään se oli hukkateilla, kunnes Rantala ja Sipola sen löysivät Etelä-Pohjanmaalta.

– Se oli muusikko-pianonvirittäjä Matti Ågrenin omistuksessa. Onneksi kyseessä oli mukava mies. Ehdotin kulttuurivaihtoa. Arjan muotokuvan vastineeksi tarjosin pohjalaisesta laulaja Eero Piirrosta maalaamaani taulua ja se onnistui. Saatiin Arja Sipolan kuva kotiin, taiteilija Rantala iloitsee.

Vuonna 1987, kun  Arja  Sipola kruunattiin tangokuningattareksi, se tapahtui  täysin kympein, mihin yksikään nainen ei ole sen jälkeen pystynyt.

Hullujen keikkavuosien jälkeen alkoivat vastoinkäymiset. Eräässä haastattelussa hän sanoi: ”Elämä on ollut välillä vuoristorataa ja rankkaa taistelua tuulimyllyjä vastaan.”

Kuitenkin hän kävi vaikeuksien kautta voittoon ja vuonna 2010 hän teki näyttävän paluun dramaattisella laululla Taas lasken tiilteni päät. Sen jälkeen hän on levyttänyt tasaiseen tahtiin. Viimeksi hän levytti viime vuonna tangosäveltäjä Veikko Niittysen lauluja. Laululavojen lisäksi hän on esiintynyt näytelmissä ja tehnyt hoivatyötä. Arja on lähtöisin Tornion Arpelasta, mutta asuu nykyään Oulussa.