ARI VÄNTÄNEN kirjoitti kirjan Apulannasta
AriVantanen

Ari Väntänen

ApulantakansiKemijärveläislähtöisen toimittaja-muusikon Ari Väntäsen kirja Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta on tarina yhdestä Suomen suurimmista rockbändeistä, jonka matka vei pikkukaupunki Heinolan pommisuojasta kansakunnan kaapin päälle. Yhtyeestä, joka on myynyt yli puoli miljoonaa levyä ja saanut lukuisia platina- ja kultalevyjä ja jolla on uransa aikana ollut 21 listaykkössingleä.

– Vähän päälle kaksi vuotta sen kirjoittamiseen meni. Sinä aikana täytin 40 ja tulin isäksi. Mieleenpainuva episodi, sanoo Ari, joka kirjan valmistumisen jälkeen on viihtynyt entistä pidempään Kemijärven maisemissa.

Hän myöntää varsinkin viimeisen puolen vuoden kirjan työstämisessä olleen uuvuttavan.

– Kesämökki- ja perhe-elämä oli juuri sellaista elämää, jota nyt kaipasin. Kesäloma Kemptonin seksihelteessä tuli tarpeeseen. Olen maannut kuukauden x-asennossa laiturilla.

Lomallaan rokkari kävi myös ihmettelemässä synnyinkaupunkinsa musiikkimeinkiä eli suurinta musiikkitapahtumaa Yöttömät Yöt-festivaalia.

– Sen iskelmällinen ohjelmisto ei ollut minun heiniäni ollenkaan, mutta siellä oli hyvä tunnelma ja ihmisillä oli selvästikin kivaa. Hyvä niin.

BÄNDIKUVIOITA

promo1.CDR

Telenovelas

Kemijärven Ari Väntänen jätti lukiovuosiensa jälkeen.

– Junaan hypätessä ei ollut varmuutta minne. Uusiin paikkoihin ja elämäntyyleihin tutustuminen kiinnosti, mutta lopulta päädyin opiskelemaan Turkuun.

Vaikka Arilla onkin yliopistosta maisterin paperit, häntä on aina kiinnostanut enemmän rockmusiikista kirjoittaminen. Tällä hetkellä Väntänen toimii turkulaisen Suomen painosmäärältään suurimman musiikkilehden Suen toimituspäällikkönä. Harrastusmielessä hän myös soittaa bändeissä niin kuin teki nuorena miehenä Kemijärvelläkin.

– Olihan meillä bändejä ala-asteelta lukioikään asti, mutta lähinnä musiikkielämykset saatiin levyiltä. Livebändejä näki harvemmin. Elämän ensimmäinen keikkakokemus poikasena oli 12-vuotiaana Zero Nine Kemijärven Lepistön yläasteen salissa.

-Kemijärvellä oli myös Blues Café -niminen kuppila, joka oli varsinkin alkuaikoinaan 1990-luvulla hyvä rokkibaari. Muistan olleeni ainakin Pelle Miljoonan ja Honey B & T-Bonesin keikoilla. Kerran speedmetalbändi Stone soitti Kemijärven työväentalolla, mikä oli tosi harvinaista herkkua, Ari muistelee.

Tällä hetkellä Väntänen soittaa yhtyeessä Telenovelas, joka teki viime vuonna hyviä arvosteluja saaneen I Am The Destroyer –albumin.

– Viime aikoina yhtye on ollut telakalla, mutta ehkä syksy kaiken muuttaa voi. Kuuntelin nimittäin juuri biisintekijöidemme laatimia uusia demoja. Ehkäpä teemme toisenkin levyn, Ari lupailee.

ROKKIKIRJA LAPISTA

Ennen Apulanta-kirjaa Väntänen on kirjoittanut ylistetyt rockelämäkerrat Hanoi Rocks – All Those Wasted Years (2009) ja Michael Monroe (2011).

Hän sanoo saavansa nykyään paljon kirjoituspyyntöjä rockartisteilta, mutta hänelläkin on omat kriteerinsä.

– Viimeisen viiden vuoden aikana on ehdoteltu vaikka mitä, mutta aiheen täytyy kiehtoa jollakin tasolla, jotta sille haluaa antaa pari vuotta elämästään.

En kirjoittaisi bändistä, jota pidän tylsänä tai vastenmielisenä. Minun täytyy ainakin digata sen artistin tarinaa ja vähintään ymmärtää sen musaa, jotta siitä voi sanoa jotakin.

TKlogoLappilaisista artisteista kirjoittamista Ari ei pidä myöskään mahdottomana. Absoluuttinen Nollapiste, CMX, Terveet Kädet?

– Itse asiassa yksi noista kolmesta heitti minulle pari vuotta sitten ajatuksen kirjan teosta. Apis-opus oli silloin jo tekeillä, joten jouduin kieltäytymään. Nuo kaikki ovat todella hienoja yhtyeitä ja kaikkien levyjä löytyy hyllystäni monta. Totta kai, jos homma muuten natsaisi. Nyt täytyy kuitenkin huilata hetki ja sitten katsotaan, olisiko jotain tehtävissä.

Ari huomauttaa, että hänen uutukaisestaan löytyy erityisesti viimemainitusta Terveistä Käsistä, joka oli yksi Apulannan tärkeistä vaikuttajista.

– Sipe-nimikin liittyy Terveisiin Käsiin, ja Santapukkihan teki nuorena jopa Läjäismi kutsuu -nimistä fanzineä. Apulanta on myös levyttänyt Läjän kanssa pari tämän sanoittamaa hc-biisiä. Bändit ovat keikkailleetkin kimpassa, ja Apis saattaa vieläkin soittaa livenä TK:ta. Ja tietenkin Anna mulle piiskaa-biisi löytyy molemmilta, Ari luettelee.

PS. Apulanta livenä Kemin Corner Innissä 28.11.2014