ARI VÄNTÄNEN kääntää vaihteeksi rockkirjoja

AriVantanenKemijärveläislähtöinen toimittaja Ari Väntänen oli kantavia voimia yli 20 vuotta toimineessa rocklehti Suessa. Hän on kirjoittanut myös elämäkertakirjat Hanoi Rocks – All Those Wasted Years (2009),  Michael Monroe (2011) ja Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta (2014).

Nyt freelancerina toimiva Väntänen on ahkeroinut käännöstöiden parissa ja Liken vuoden 2015-katalogista löytyy peräti neljä hänen suomentamaa rockkirjaa.

– Olen kääntänyt toistaiseksi, mitä kustantaja on pyytänyt.  En ole esittänyt toiveita tai  valikoinut aiheen mukaan. Kun on kielen lisäksi hallussa rockin historia, alan sanasto ja termit, niin kääntäminen sujuu, sanoo Väntänen, jonka mukaan  kirjaa kohti menee yleensä kaksi kolme kuukautta, riippuen tietenkin tekstin määrästä.

Tässä Arin kääntämien rockkirjojen esittelyt, joita kuulemman on tulossa pian lisää. Kaksi viimemainittua ilmestyvät kauppoihin lokakuussa.

JOHN_LENNONBob Gruen: John Lennon New Yorkin vuodet

Bob Gruen kuvasi John Lennonia ensimmäisen kerran 1971, minkä jälkeen hänestä tuli Lennonin vakiokuvaaja ja läheinen ystävä. Tämän kirjan kuvat ovat kurkistus rocklegendan elämään kulissien takana, jossa suhteet Yoko Onoon, omiin lapsiin ja julkisuuteen nousevat pintaan. Kuvat kattavat Lennonin New Yorkin vuodet 1970-luvun alusta hänen kuolemaansa vuonna 1980.

Bob Gruen (s. 1945) on kuvannut muiden muassa Sex Pistolsia, Tina Turneria, Led Zeppeliniä ja David Bowieta. Ympäri maailmaa näyttelyitä pitäneen valokuvaajan työt olivat   ensimmäistä kertaa esillä Pohjoismaissa, Helsingin Kaapelitehtaalla touko-kesäkuussa.

”Bob Gruen vangitsee kuviinsa rockin vapautta.” –Kaleva

jerry_lee_lewisRick Bragg: Jerry Lee Lewis Omin sanoin

Jerry Lee Lewisin elämä on rock’n’rollin suuria kertomuksia. Kauan odotettu elämäkerta kokoaa ensimmäistä kertaa musiikin suurmiehen vaiheet yhdeksi tarinaksi.

Lewisin vaikutus kulttuuri- ja musiikkimaailmassa on kestänyt jo kuuden vuosikymmenen ajan. Hänen tarinansa on inspiroinut lukuisia lauluja, kirjoja ja elokuvia. Köyhistä oloista lähtenyt Lewis onnistui kiipeämään musiikkimaailman huipulle ja vielä pidemmälle: hän aloitti uuden aikakauden amerikkalaisessa populaarikulttuurissa.

Rick Bragg (s. 1959) on arvostettu, Pulitzerilla palkittu kirjoittaja. Tässä elämäkerrassa hän pääsee Lewisin iholle ja tekstistä välittyy muusikkolegendan oma, persoonallinen ääni. Lopputuloksena on uskomaton, intiimi elämäntarina, jolla ei ole vertailukohtia.

Jerry Lee Lewis on paras rock’n’rollista kirjoitettu kirja, jonka olen koskaan lukenut.” – Ron Rash

whoBen Marshall, Pete Townshend, Roger Daltrey: The Who

The Who julkaisi ensimmäisen albuminsa My Generation vuonna 1965. Viisikymmentävuotisjuhlavuoden kunniaksi bändistä julkaistaan ”Wholiganseiksi” nimettyjen fanien vuosia odottama virallinen historiikki. Kirja sisältää niin kitaristi Pete Townshendin kuin laulaja Roger Daltreynkin uusia haastatteluja sekä ennen julkaisematonta kuvamateriaalia Townshendin arkistoista.

Ben Marshall on musiikkitoimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Melody MakeriinGuardianiin ja Rolling Stoneen.

neilyoungNeil Young: Special Deluxe Muistelmia elämästä ja autoista

Neil Young on hurmannut musiikillaan jo usean sukupolven edustajat. Youngin Muistelmat oli bestseller ja Special Deluxe täydentää tarinaa.

Special Deluxea rytmittävät Youngin muistot ja merkinnät elämänsä aikana omistamistaan autoista ja koirista. Elämäkerta on rakkaudentunnustus muusikon intohimoille, mutta Young vie lukijansa myös syvempiin vesiin. Hän kertoo avoimesti ja itseään säästelemättä muun muassa rankoista lapsuusmuistoistaan, musiikillisista esikuvistaan, omista ja lastensa sairauksista sekä vuosi sitten päättyneestä pitkästä avioliitostaan.

Neil Young (s. 1945) on kanadalainen laulaja-lauluntekijä. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen 70-luvulla country- ja folktyylisillä levyillään. Myöhemmin Young on kokeillut eri musiikkityylejä, mutta säilyttänyt aina tunnistettavan soundinsa. Young asuu Yhdysvalloissa.

www.like.fi