ARCTICUKSEN 40-vuotisjuhlat Rovaniemen Rootseissa
Arcticus14

ARCTICUS 2014

1970-luvun merkittävimpiin lappilaisbändeihin kuulunut  Arcticus juhlii 40-vuottaan Roots`n River Blues-festivaalin yhteydessä 4. lokakuuta Pohjanhovissa.

Viime vuonna edesmenneen muusikko Jukka Hakokönkään perustamassa yhtyeessä vaikutti parikymmentä rovaniemeläistä, joille monelle soittamisesta tuli ammatti.

Yksi heistä on Erkki Kaikkonen, joka on tehnyt monipuolisen uran  freelancer-muusikkona etelässä. Hänen lisäksi Arcticuksen juhlakokoonpanoon Pohjanhovissa kuuluvat  Pentti Paakkola, Jartsa Karvonen, Juhani Vitikka ja Harri Raudaskoski.

– Niin kuin vanhassa Arcticuksessakin New Orleansista Los Angelesiin  mennään. Perussetti koostuu tällä hetkellä pakosta covereista.  Omien biisien aihioita on vaikka kuinka. Kunhan saadaan niitä työstettyä, voidaan puhua taas oikeasta bändistä, tuumii Kaikkonen ja luettelee Pohjanhovissa kuultavia laatunimiä tyyliin Meters, Little Feat, Ry Cooder, Bobby Bland, Steely Dan ja Doobie Brothers.

Arcticus74

ARCTICUS 1974

Arcticus syntyi hellekesänä 1974, jolloin  Hakokönkään seuraksi liittyivät Väinö Nopanen, Pentti Paakkola ja Erkki Kaikkonen. Sitä ennen yhtye oli ehtinyt toimia jo hetken aikaa nimellä JazzArcticus.

Yhtye teki ensimmäisen keikkansa 1974  Kemissä ja viimeisen  1977 Kalajoella. Kolmeen hektiseen vuoteen mahtui paljon. Yksi tärkeimmistä hajoamiseen vaikuttaneista tekijöistä Kaikkosen mukaan oli punk.

Arcticuksen taipaleella merkittävä tapaus oli osallistuminen Popyhtyeiden SM-kisaan vuonna 1974, jossa se hävisi pisteellä pietarsaarelaiselle Fantasialle.

Ensimmäinen TV-keikka oli erikoinen. Se tapahtui elokuussa 1974 Hannu Karpon Liikennekoulu– ohjelmassa, jossa Arcticus  esitti Pentti Paakkolan kappaleen  Märät vanttuut, joka kertoo liikenneonnettomuudessa menehtyneestä lapsesta.

Seuraavana vuonna Arcticus esiintyi Mikko Alatalon juontamassa Iltatähdessä. Yhtye sai myös levytystarjouksia. Yksi ehdotettu levytyskappale oli Procol Harumin Pandora`s box, mutta levy jäi  yhtyeeltä tekemättä.

Keikkamarkkinoillakin Arcticus pärjäsi. Yhtye rikkoi Rovaniemen Valistustalon yleisöennätyksen lisäksi myös Hurriganesin hallussa pitämän Oulun Kuusisaaren ennätyksen.

Yhtyeen hajoamisen jälkeen Arcticus sai toden teolla uutta kipinää vasta 2000-luvulla, kun kokoonnuttiin jammailemaan 50-vuotispäivien tiimoilta. Pohjanhovissa soittavan yhtyeen comeback tapahtui Järvenpäässä 2007.

Keikkaa on tehty sen jälkeen silloin tällöin ja menestyksellä. Kotikonnuillaan Arcticus esiintyi kesällä 2010  Luigi Puhakan isännöimässä Summertime Bluesissa ravintola Valdemarissa ja tietenkin taas tehtiin yleisöennätys.

Vuosi 2014 on Arcticuksen juhlavuosi. Yhtye täyttää 40 vuotta. Rovaniemen Roots-keikkaa Erkki Kaikkonen odottaa mielenkiinnolla  ja toivoo, että jengi saapuu sankoin joukoin juhlimaan Pohjanhoviin Arcticuksen kanssa ja näin varmasti tapahtuukin.