ARCHIE: Yksin elokuvissa…
Lordileffa1

LORDI

archieMiniIstun Kemin Kinopirtissä. Odottelen Antti Haasen Monsterimiehen alkua. Olen elokuvan ainoa katselija. Ennen elokuviin lähtöä, olen saanut kuulla, että suuri kirjoittajaidolini, luulajalainen Rolf Nilsén on kuollut.

Tunnelataus on tavallista vahvempi , kun katson dokumenttia. Kun monilahjakas 40-vuotias mies katsoo Kemijoen aaltoihin ja sanoo, että jos hänellä ei olisi Lordia, hän olisi kuollut.  Se tekee surulliseksi.

RolfNilsen

Rolf Nilsén

1970-luvulla ollessani Piteåssa töissä löysin Rolf Nilsénin jutut Norrbottens Kurirenista ja sen jälkeen olen pyrkinyt lukemaan kaiken hänen kirjoittamansa. Monet rootslevyt olen ostanut hänen kritiikkiensä perusteella, kun huomasin, että meillä oli suht`sama maku. Muun muassa suuri suosikkini Tony Joe White löytyi hänen ansiosta. Tapasin hänet muutaman kerran. Bill Wymanin konsertissa keskeytin hänen haastattelunsa, muttei hän ollut moksiskaan. Sain hänet houkuteltua myös kerran Rovaniemen Roots-festivaaleille ja hän kirjoitti aukeaman jutun Otis Grandistä. Tietoja vaihdettiin myös sähköpostin kautta.

Rolf oli kuollessaan 60-vuotias ja lähti liian varhain. Erittäin sympaattinen mies. Saman tunteen olen saanut myös Mr Lordia alias Tomi Putaansuuta haastatellessa.

Lordileffa2pirtti

MR LORDIN piilopirtti

Se puoli myös välittyy hienosta Monsterimies-elokuvasta. Vapaalla Mr Lordi on lupsakka piippua poltteleva ja Reinoissa tallusteleva lappilainen, mutta lavalla hän muuttuu aivan muuksi.

Kun Mr Lordi sadattelee ja kopisuttelee alas kapeita kierreportaita täysi varustus niskassaan ja repii maskia parrastaan, että kipeää tekee, miettii miksi suomalaiset ovat Lordin hylänneet. Hän tekee hommaansa kuitenkin täydellä sydämellä. Mr Lordi maalaa tyylillään kuten Reidar Särestöniemi, mutta ehkä Lordi on liian epäsuomalainen.

Elokuvassa Lordi kokee monta takaiskua, mutta tarinalla on onnellinen loppu. Ulkomaat vastaavat Lordin huutoon. Esimerkiksi Hellfestissä yhtye saa sankarivastaanoton ja kaikkien Tomin suosikkilevyjen tuottaja Michael Wagener innostuu Lordin musiikista kuin pikku poika.

LordileffaAino

AINO

LordileffaPete

PETE KANGAS

Monsterimies-elokuvassa tärkeässä roolissa ovat myös hänen äitinsä Aino ja paras kaveri Pete Kangas. Monsterimies-elokuva esittelee oivallisesti yhden puolen Mr Lordista. Perinteiset musiikkidokkarit ovat asia erikseen. 

Kemistä Tornioon ajaessa mieli hiukan keventyy. Mieleen nousee historiallinen päivä  18.8.2006, jolloin Euroviisuvoittaja Lordia juhlittiin  Reijo Angerian Umpitunnelissa : ”Ilma oli loistava ja keikka loppuunmyyty. 3003 lippua myythiin ja puistot olit täynnä väkeä. Ainoa ongelma oli, miten saahaan kuljetettua Lordi yleisömassan läpi lavalle. Kysyin Pokan Artolta, että voisko hänen lauttaa käyttää ja se passasi. Se ankkuroithiin Tornionjoen toiselle puolen Shellin ranthaan ja Lordi hyppäsi kyythiin ja Tornion maihinnousu onnistu hienosti.”