ARCHIE: Tornio ja tyttöyhtyeet ?

archie4Lappian Girl Power-konsertti  esittelee neljän shown verran ison maailman tyttöbändihittejä. Parhaat niistä syntyivät tietenkin 1960-luvulla tuottaja Phil Spectorin tiukassa komennossa ja soulyhtiö Tamla Motownin suojissa, mutta  jäin miettimään, löytyykö Tornion kevyen musiikin historiasta tyttöbändejä?

Ekana tuli mieleen Tarharyhmä ja räväkkä biisi Beibini asuu Torniossa(Mitä teen?).

Tarharyhmän perustivat   1990-luvun alussa  nykyään kaikkien tuntemat laulaja Maija Vilkkumaa ja näyttelijä Minna Haapkylä Helsingin Kalliossa, eikä yhtyeellä ole valitettavasti mitään tekemistä Tornion kanssa.  Vilkkumaan mukaan, Tornio-lauluun piti vain keksiä paikkakunta jostain mahdollisimman kaukaa.

Tyttöbändit, joissa kaikki jäsenet ovat Torniosta, ovat harvassa. Lyhyt ovensuukyselyni tuotti laihan tuloksen. Vaikka naapurissa 1980-luvulla riemastutti äkkiväärää kasariheviä paiskova Santa Lucia, joka pärjäsi valtakunnallisestikin Miljoona ruusua-hitillään, hataria muistikuvia puristui tuolta ajalta vain kahdesta torniolaisesta tyttöyhtyeestä Patricia ja Postinjakelu-ja Käsittelykulut.

Tietenkin Torniosta löytyy, ahkerasti keikkaileva Pop & Jazz Konservatorio Lappiassa 2006 perustettu bilebändi Iiris, jonka riveistä löytyy parikin täkäläistä ja Helsingistä kypsemmässä iässä oleva nostalgiatrio Sixties Blondes, jossa laulaa Torniossa syntymässä käynyt Irma Tapio.

Ja jos mennään kauemmaksi historiaan. Torniossa ovat lapsuuttaan viettäneet Valtosen ja Kiviharjun sisarukset, jotka menestyivät tunnettuina tyttötrioina kansaivälisestikin. Harmony Sisters oli Suomen Andrews Sisters ja Seidat Suomen Supremes.

Harmony Sisters oli itseasiassa eka suomalaisen kevyen musiikin edustaja, joka menestyi ulkomaillakin. Yhtye levytti ja esiintyi 1940-luvulla Keski-Euroopassa ja Ruotsissa heidän suurin menestyksensä Konvaljens avsked (Kielon jäähyväiset) myi yli 100 000 kappaletta. Valtosen sisarukset Raija, Maire ja Vera eivät kuitenkaan päässeet nauttimaan menestyksestään, sillä hitistään he saivat vain kertamaksun 50 kruunua ja sota-ajan ulkomaan tienestitkin puolittuivat, kun Suomen valtio leikkasi setelit.

Harmony Sisterseistä tunnetuin Raija Valtonen(Raija Avellan, Raya Ravell) syntyi Torniossa ja hän vaikutti vahvasti Ruotsin radion musiikkipolitiikkaan toimimalla merirosvoradion Radio Nordin musiikkipäällikkönä.

Sisarusten isä Adolf on haudattu Alatornion kirkkomaahan. Valtoset muuttivat keväällä 1917 Venäjän vallankumouksen levottomuuksien tieltä sukulaisensa perässä Tornion Kuusiluotoon, josta perheen isä sai sahalta töitä, mutta pian sairastui ja kuoli. Sen jälkeen äiti tyttärineen  muutti Kotkaan sukunsa luo.

https://www.youtube.com/watch?v=irM83DzjNfc

Seidat taas viettivät lapsuutensa 1950-luvun Torniossa. Raisa, Suvi ja Eeva Kiviharjun muusiikkiura huipentui 1960-luvun loppuvuosiin. He olivat mukana muun muassa Dannyn kesäkiertueella Syndikaatti Tekee Suurratsian yhdessä Kirkan kanssa ja esiintyivät usein Spede Showssa. Heidän parhaat levytykset ovat Rakkauden katse ja Yöllä on tuhat silmää, jossa he laulavat Tapio Heinosen kanssa. Eniten radiosoittoa on kuitenkin saanut Sumu, instrumentaali Popcorn, johon sanat taikoi Kari Tuomisaari.

Seitojen aktiiviura päättyi 1970-luvun puolivälin jälkeen. Eeva on tullut sittemmin tunnetuksi lauluntekijänä. Muun muassa Laura Voutilaisen Vuoksi sun ja Timo Turusen Pieni ystäväin ovat hänen kynästä.

Näin äkkiseltään arvioituna. Tornion musiikki kaipaa Girl Poweria, joten toivotaan, että viikonlopun naisenergia luo säteensä myös Musiikkitalon seinien ulkopuolelle ja kaupunkiin syntyy tyttöbändien uusi aalto.