ARCHIE: Pepe Willberg, brittikriitikko ja kopautus Saimaa-askin kylkeen

PepewLauriErikssonarchie68-vuotiaan Pepe Willbergin  Saimaa-albumi oli suomalaisista albumeista vuonna 2014 yksi  ylitse muiden. Sen ovat ottaneet omakseen niin nuoret kuin vanhatkin.’

Muuten levymyyntitilastoissa jylläsivät samat nimet kuin vuosi sitten; Vain Elämää-artistit,  Cheek, Robin, Haloo Helsinki, JVK, Suvi Teräsniska, Jenni Vartiainen ja Isac Elliot.

Pepe ja kultasormi Matti Mikkola toivat kuvioihin jotain uutta ja erilaista, itselle muistuman nuoruudesta Scott Walkerin upeasta äänestä ja mahtipontisista sovituksista.

Myös ansioitunut brittiläinen musiikkitoimittaja Kieron Tyler ihastui levyyn ja valitsi blogissaan Saimaa-albumin vuoden levyksi.

Kuka Kieron Tyler? Hän on toimittaja, joka tietää paljon pohjoismaiden musiikista. Hän on kirjoittanut monista suomalaisista artisteista muun muassa Jori Hulkkosen ja Juho Paalosmaan Sin Cos Tanista, jopa  Korvamato-yhyeestä, josta tuskin kukaan suomalainen on kuullut.

Vähän aikaa sitten tilasin 1960-luvun popsuosikin  kiirunalaisen The Shanesin tuplan, jonka Kieron on koonnut RPM-yhtiölle.

Leipänsä hän tienaa kirjoittamalla brittien parhaimpiin musiikkilehtiin kuten esimerkiksi Q,  Music Week ja Mojo. Näiden lehtien vuosiäänestyksissä Pepeä ei näy. Ainoa ”suomalainen” oli Mirel Wagner, joka tuli vastaan.

Meillä Kieronin Saimaa-kehu oli iso uutinen, mutta isoja otsikoita nostetaan pienemmistäkin asioita. Hyvä kuitenkin että meillä on arvovaltaisia Suomi-ystäviä kansainvälisissä musiikkipiireissäkin.

Asiat asettuvat kuitenkin oikeisiin mittasuhteisiin, kun Tylerin blogiarvion  jälkeen luin Expresseniä. Se  kertoi, että ruotsalainen lauluntekijä Max Martin oli saanut 19. ykköshittinsä USA:ssa.  Beatlesit vain ovat pystyneet parempaan.