Archie: LAPPI-ROCKin lyhyt oppimäärä ja kotiinpäinvetämisen epäjalo taito.

Archie3On surullista, ettei Lapista saada aikaiseksi uskottavaa rockin historiankirjoitusta. Se ei synny ainakaan kotiinpäinvetämisellä.

Rock tuli ekana Ruotsista milloin Kemiin, milloin Rovaniemelle. Näitä on saanut lukea.

Tutkittua tietoa minusta kaivataan, ei ”omaan pussiin pelaamista” kuten ”Idols oli Lapin ensimmäinen rockyhtye” tai ”Suomessa on kaksi stadia. Ne ovat Helsinki ja Rovaniemi”, sanoi kuuluisa suomalainen rokkari Remu Aaltonen Hurriganes-yhtyeestä 1970-luvulla. ”Hän tarkoitti Suomen ensimmäisiä kaupunkeja, joihin rock, punk ja pop saapuivat 1970-luvulla ulkomailta.”

Falconsrumpali

Falcons-rumpali Risto Roivainen

Mielipiteistä nuo käyvät, mutta faktat on aivan toinen juttu. Kannattaisi tutkia hiukan ensin. Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että rock tuli ensinnä Haaparannalta Tornioon, niin kuin muutkin musatyylit ennen vanhaan.

Rockin harrastamisesta voidaan heitellä vuosilukuja sinne tänne, mutta ei tarvi tuulesta temmata, kun on konkreettiset todisteet.

Tässä Lappi-rockin lyhyt oppimäärä, jossa on vahva merilappilainen sävy.

Falcons 1963 Ruotsin TV:ssä (Letkis)Suomen TV:ssä 1965 Me Nuoret (Taboo) (Tornio), Tonics, single 1968(ToHa), Battaglia, single & Rokkisavotta-LP 1974 (To/Ke/Ha), Alfa, single Pokolle 1978 (Tornio)…

Mainittakoon, että Kaleva julisti Tornion vuonna 1971 Lapin pop-pääkaupungiksi, koska eniten bändejä Oulun Popyhtyeiden SM-karsinnoissa oli rajakaupungista. 1980-luvulla taas Rumba-lehti julisti Tornion Lapin punkpääkaupungiksi ja johtotähti oli tietenkin Terveet Kädet.

Lapissa tiedonkulku 1977 punkin hyökyaallon tullessa oli yhtä nopeaa joka paikkaan ja bändejä alkoi syntyä kuin sieniä sateella. Tosin Haaparannalla oli A-luokan levykauppa, josta esim. Läjä Äijälä sai Sex Pistolsin Never Mind the Bollocsin ennen kuin kaverinsa Helsingissä.

Omakustanteita nikkaroitiin kaikkialla ja Tornioon syntyi levy-yhtiö Ismon Brutaalit Aavikko Levyt 1979, joka oli ainoa Lapissa ja aloitti julkaisemalla Aavikon Konetta ja Moottoria…

Vaikka olenkin torniolainen, en vedä kotiin. Levyttäminen on minusta selkeä mittari, jonka mukaan tehdä historiankirjoitusta ja levyttämään pääsy 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa valtakunnallisille levymerkeille oli monta kertaa vaikeampaa kuin tänään.

Eli rispektiä niille rockin tienraivaajille, joille se kuuluu.