AFTERGLOWN 8-minuuttinen progeteos sodan typeryydestä

 

Yli 35 vuotta toiminut progressiivisen rockin lippulaiva Afterglow kääntyy ketteräsi Kemin satamassa.  Empty Air reagoi ja ottaa kantaa. Musiikillisesti yhtye on uskollinen 1970-luvun soundimaailmalle, mutta tekstiltään Empty Air-kappale on tiukasti kiinni tässä päivässä.

Toisena koronatalvena 2020–2021 yhtyeen basisti Mikko Rintala oli tehnyt sävellyksen, joka kaipasi sanoja. Kun Venäjä sitten  hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022, aihe oli siinä ja laulaja Ville Välkyn kynästä alkoi painavaa tekstiä syntyä. Pieteetillä rakennetun kokonaisuuden silasi vielä  Matti Adolfsenin laatima orkesterisovitus.

Empty Air liikkuu syvissä vesissä,  sotaa käsitellään konstailematta ja yhtye itse kuvaa sanoitusta tiedotteessaan näin:

”Tarinaan kanavoitui aluksi voimattomalta tuntunutta surua Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Nimi Empty Air viittaa Venäjän sodan alussa käyttämään pommiin. Se on myös metafora hyökkäyssodan täydellisestä turhuudesta ja typeryydestä. Tekstin perspektiivi vaihtelee yksilön – sekä ukrainalaisen että venäläisen sotilaan ja sivullisen seuraajan näkökulmasta Venäjän päämiestasolle.  Lyriikka on intertekstuaalinen, progelle tunnusomaisia vaikuttimia ja sitaatteja sisältävä. ”

Afterglown Empty Air  on julkaistu tärkeimmissä suoratoistopalveluissa kuten Spotify, YouTube ja Deezer sekä iTunes.

• Ville Välkky – laulut • Mikko Rintala – basso, taurus, taustalaulut, esituotanto • Matti Adolfsen – Hammond, Moog, mellotron, piano, theremin, perkussiot, orkestraatio, taustalaulut • Matti Perkiö – sähkökitarat, huilu • Seppo Salmi – akustiset kitarat, sähkökitara • Erkki Kari – rummut

Äänitys ja miksaus: Audiopaja / Matti Adolfsen, Mikko Rintala masterointi: Kim Wist / KW- masterointi.