Viulisti Ilkka Kuusisto Rovaniemellä ja Torniossa!

Tapiola Sinfoniettan jousisoittajat, solistinaan viulisti Pekka Kuusisto, esiintyvät Rovaniemen Korundissa 6. marraskuuta ja Tornion Joentalolla 7. marraskuuta.

Ohjelmassa on monipuolinen valikoima viimeisten vuosisatojen jousiorkesteriteoksia. Sävellykset ulottuvat barokin ajan solistisesta italialaisen Arcangelo Corellin (1653-1713) concerto grossosta nykyajan, yhdysvaltalaisen John Adamsin (s. 1947) minimalistiseen, amerikkalaisen shakers-lahkon kuorolaulun ja tanssin sävyttämään musiikkiteokseen, jossa tunnelmat vaihtelevat maanisrytmisestä sykkeestä staattisen kuulaaseen sointimaailmaan.

Vuonna 1995 ensimmäisenä suomalaisena Jean Sibelius-viulukilpailun voittanut Pekka Kuusisto kuuluu niihin muusikoihin, joka ei ole koskaan pelännyt ylittää musiikkityylien rajoja. Perinteistä viulu-piano-ohjelmistoa Pekka on soittanut muun muassa Raija Kerpon, Heini Kärkkäisen ja Olli Mustosen kanssa, mutta kohta enemmän tämä karismaattinen muusikko on työskennellyt kevyen musiikin huippujen kanssa.

Keväällä julkaistiin vaikuttava albumi Kiestinki, joka kertoo sodan varjoista naisen elämässä ja rakkaudesta taistelun keskellä. Pekka sävelsi ja kappaleet sanoitti PMMP:stä tuttu Paula Vesala. Muita vakituisia partnereita Kuusistolla ovat myös Marzi Nyman, Iiro Rantala ja Ismo Eskelinen.

Harmonikkataiteilija Johanna Juholan kanssa Pekka muodostaa omaleimaisen KRAFT-yhtyeen ja hänen vetämä The Luomu Players (Anna-Mari Kähärä, Zarkus Poussa ja Sara Puljula) saa innoituksensa suomalaisesta perinnemusiikista. Triokokoonpanossa Kuusisto on viime aikoina esiintynyt myös norjalaisen improvisaatiokaksikon Fe-Mailin sekä Anne Sofie Otterin ja Bengt Forsbergin kanssa.

Menestyksekkäitä yhteistyöproduktioita on takana lisäksi Rajattoman, Trio Töykeiden, Don Johnson Big Bandin, Rinneradion ja yhdysvaltalaisen Salsa Duran kanssa.

2008 Pekka Kuusisto palkittiin Väinö Tannerin säätiön Tanner-palkinnolla, jonka perusteluna mainittiin Kuusiston ”rajojen ylittäminen, avoin ja ennakkoluuloton suhtautuminen kaikkeen hyvään musiikkiin sekä kirkas näkemys musiikista ihmisiä, kulttuureja ja kansakuntia yhdistävänä voimana”.