50 vuotta sitten DANNY oli uransa huipulla

dannyroi29101966b1960-luvulla yleisöä villinnyt Danny alkoi kiertää Suomea aikana, jolloin tango oli valtakulttuuria. Siksi nuoruuden innolla tehty pioneerityö aiheutti myös ristiriitoja.

18. marraskuuta kautta Suomen saa ensi-iltansa Sakari Saksan ohjaama elokuva Danny, joka on tarina miehestä, joka toi shown Suomeen. Elokuvassa päästään kurkistamaan myös kulissien taakse, Dannyn kotiarkiston filmien kautta ja mukana haastateltavina ovat muun muassa Pepe Willberg, Fredi, Erika Vikman ja Diandra.

Danny-shown saapuminen tanssipaikoille ja kaikkensa lavalla antaneen laulajan esiintymiset olivat monelle odotettuja tapahtumia. Yksi Iso-Deen suurista suosion vuosista oli 1966.

Päivälleen 50 vuotta sitten Danny tulee-nimellä kulkenut show oli Tornion Työväentalolla. Se oli kiertueen avaus ja hänen mukanaan olivat silloinen naislaulajien ykkönen Anki ja lisänä lehtimainosta lainaten kohuttu laulajakyky Eero Raittinen ja hyväntuulinen tangolaulaja Tapio Tammilehto. Iskelmä-lehden mukaan Torniossa yleisöä oli kerääntynyt molemmin puolin rajaa ja keikka oli loppuunmyyty ja parisataa henkeä jäi ulkopuolellekin.

dannyelokuvaRajakaupungissa  Dannyn saapuessa lavalle gogo-tanssijoineen yleisö tyytyi vain huutamaan ja taputtumaan, mutta toisenlainen meno ja meininki oli  seuraavana iltana Rovaniemen Valistustalolla. Keikasta raportoi mainiossa Dannyn oli paettava lavalta-jutussaan viime keväänä edesmennyt rovaniemeläistoimittaja Leo Zimmermann.

Näyttämö on pimeänä, sali puolihämärä. Aivan tiiviisti esiintymislavan ympärille on ahtautunut miltei toistensa päällä roikkuvia nuoria, joista useimmat tyttöjä. Jotkut istuvat jo lavan reunalla. Yksinäisiä kirkaisuja lukuunottamatta on melkoisen hiljaista.Sitten räjähtää näillä leveysasteilla uskomaton, etelämaalainen näytelmä valloilleen. Yhtäkkiä syttyvät kirkkaat valonheittäjät, pitkä vaaleatukkainen mies kirkkaan kauniissa paidassa hypähtää verhojen takaa näyttämölle kuin pantteri. Samassa antaa orkesteri rytmimusiikin pudota yleisön päälle rankkasateen tavoin. Mies laulaa kuumasta kesäkadusta, hän liikkuu sulavasti lavalla laidasta laitaan, elehtii, käy välillä polvillaankin, kumartuu eteenpäin kohti tyttöjä, niin että nämä yltävät koskettamaan suosikkiaan. Danny-oiih-oiih…kirkuminen jättää orkesterin toiseksi.

Eräs pitkähiuksinen tyttö makaa kasvoillaan orkesterilavalla, järjestysmiehet kiirehtivät taluttamaan häntä takakautta raittiiseen ulkoilmaan, mutta hän saa seuraajia. Järjestysmiehillä alkaa olla täystyöllisyys, sillä tyttö toisensa jälkeen talutetaan tai puolittain kannetaan ulos. Mutta pahin on edessä kun Suomen kuuluisimmat kyyneleet alkavat valua…” Vähän ennen kyyneleitä pääsi poispäin käännä etten niitä nää…”

https://www.youtube.com/watch?v=R7rc_-Tk6qw

Eräs tyttö hypähtää lavalle suosikkinsa kaulaan roikkumaan. Tämä on alkumerkki tyttömassalle, jota ei enää pidätä mikään. He nousevat lavalle kymmenittäin, suutelevat suosikkiaan, tarttuvat häneen kiinni. Orkesterikin saa osuutensa.

Sekasorto ja kaaos on hirveä! Lava on täynnä kirkuvia tyttöjä, joiden keskellä laulaja yrittää suojella itseään, orkesteri epätoivoisesti kalliita instrumenttejään-ja valokuvaaja kameraansa.

Esitys on pakko keskeyttää. Dannyn onnistuu riistäytyä vapaaksi ja hän pakenee järjestysmiesten auttamana takahuoneen lukitun oven taakse. Kestää pitkään ennenkuin tytöt saadaan lavalta pois. Lavan lähettyville jää jäljelle ainakin kymmenen täysin rikkoutuneen tuolin kappaleet.

Kaiken tapahtuneen jälkeen minulla on otsaa kysyä Dannylta: Mitä on olla Suomen suosituin iskelmälaulaja? Ja Dannylla otsaa vastata.

–  Pidän siitä!

Danny hymyilee ja pyyhkii mietteliään näköisenä verta huulestaan.

–  Taisivat vähän kolhaista. Ei olisi uskonut, että täällä pohjoisessa Rovaniemellä on juuri tällainen yleisö.

Rikkoutuneesta huulesta on verta valunut myös paidalle, mutta Danny ei ole millänsäkään. Iskelmälaulajan on otettava tyynesti vastaan yleisön reaktiot, se on hänen työtään.

Danny on eräs viime vuosiemme kiistattomasti suosituin ja tämän vuoden ylivoimainen voittaja kaikissa kymmenittäin järjestetyissä lehti-, radio- ja televisioäänestyksissä.

–  Vaikka on hauskaa olla suosituin, se toisaalta asettaa minut suorastaan hirveän paineen alle. Tuntuu kuin joka esiintymiskerralla olisi keksittävä jotain uutta, jotain parempaa. Olen pyrkinyt noudattamaan esiintymisessäni rentoa amerikkalaista rela-tyyliä, sellaista joka tehoaa. Tämä ajatukseni paremmasta ohjelmasta näkyy tunnuksessani- vastuu viihteestä.

Danny-tuotanto on oma yritys, vastuu on nyt kokonaan hänellä itsellään.

–  Taloudellisesti se on tietysi riski. Ohjelmakiertueeseeni kuuluu 9 henkeä mikä tietysti maksaa, mutta kyllä yleisölle on pystyttävä tarjoamaan monipuolista ohjelmaa, se on vastuuta.

Danny sanoo pitävänsä Lapista ja esiintymisestä täällä. Mutta vieläkin hän ihmettelee Valistustalon yleisön innostusta.

–  On sitä näköjään tempperamenttiä napapiirilläkin.