50 vuotta sitten: ALMA COGAN Mataringissä ja THE SHANES Tio i Topp-ykkösenä

almacogan64aBrittien ensimmäisen popkuningattaren Alma Coganin menestyksen vuodet olivat 1950-luvun lopussa ja 1960-luvun alussa. Sen jälkeen tulivat Lulu, Sandie Shaw, Dusty Springfield ja monet muut.

Ensimmäisen levytyksensä Alma teki vuonna 1952 ja kaikkiaan hänellä oli 20 hittiä kotimaassaan, muun muassa Bell bottom blues, Dreamboat, I can’t tell a waltz from a tango, Twenty tiny fingers, Never do a tango with an eskimo ja Cowboy Jimmy Joe. Hän menestyi myös näyttämöllä ja keräsi tv-esiintymisillään miljoonia katselijoita.

Skandinaviassa Almasta teki kuitenkin tunnetun vuonna 1964 Tennesee waltz. Kesäkuussa Alma nousi Ruotsin Tio i Toppin kärkeen laululla pysyen siellä seitsemän viikkoa.

Vaikka  kappaletta pidetään yhtenä countrymusiikin kuluneimpana klassikkona, Alman äänessä ja versiossa oli joku taikavoima, joka vetosi juuri meihin pohjoismaalaisiin. Myös laulut  I love you too much ja The birds and the bees menestyivät.

Elokuun lopulla 1964 Alma teki ensimmäisen Ruotsin kiertueensa.Tukholmassa hän esiintyi konserttitalossa yhdessä Peter & Gordon-duon kanssa,  Nalenissa ja tv-ohjelmassa Sommarlördag. Muita kiertuepaikkakuntia olivat Uppsala, Kristinehamn, Mariestad ja Gävle.

Pohjoisessa Alma konsertoi Övertorneålla, Luulajassa ja Haaparannalla. Matarinkiin ”Nöjespappa” Ville Damberg oli rakentanut Alman vierailun kunniaksi kaksipäiväisen Popfestivaalin, jossa lauantaina soitti the Marshalls Luulajasta ja sunnuntaina Almaa ennen esiintyi the Shanes Kiirunasta, joka oli kuukautta aiemmin lämppäröinyt Beatlesia. Övertorneålla oli pantu iso pyörä liikkeelle, sillä juhannuksena paikkakunnalla oli esiintynyt itse twistin kuningas Chubby Checker.

Alma esiintyi Ruotsissa vielä vuonna 1965 ja 1966, jolloin 26. lokakuussa hän menehtyi syöpään, vain 34 vuotiaana.

Alma Coganin joutui showbisneksen pyörteisiin jo pienenä. Hänen äitinsä Fay kuului Lontoon suihkuseurapiireihin ja hänen residenssissä vierailivat säännöllisesti muun muassa Danny Kaye, Audrey Hepburn, Cary Grant ja Sammy Davis Jr.

Vuonna 1962 Alma tutustui Beatleseihin ja pitkään huhuiltiin Alman rakkaussuhteesta John Lennoniin, mutta vasta 40 vuotta hänen kuolemansa jälkeen, Alman sisko näyttelijä Sandra Caron vahvisti asian. Alman kodin pianon ääressä syntyi myös Paul McCartneyn laulu Yesterday.

Shanes14Ruotsin radion Tio i Topp-ohjelmalla, jota Suomessakin ahkerasti seurattiin, oli vuonna 1964 kotimaassaan 3 miljoonaa kuuntelijaa.

5. joulukuuta 1964  the Shanes nousi laulullaan Let me show you who I am  listan kärkeen.

Yhtye (Staffan Berggren-kitara&laulu,Tommy Wåhlberg-kitara&laulu, Svante Elfgren-basso  ja Tor-Erik Rautio-rummut) oli perustettu 1963 Kiirunan ulkopuolella Tuolluvaarassa ja se  oli piipahtanut  Tio i Toppissa jo Gunfight Saloon-instrumentaalilla.

Let me show you who I am oli Staffan Berggrenin kynästä ja hän myös sen lauloi. Vuoden 1964 lopussa Shanes sai uuden laulajan Lennart Grahnin (x-Marshalls) ja musiikki muuttui popimmaksi, josta Berggren ei pitänyt ja niinpä hän siirtyi Violentsiin.

Ruotsalaisen popin eturintamaan Tagesin ja Hep Starsin rinnalle yhtye nousi vuonna 1965. Hysteeristä huippusuosiota kesti pari vuotta, jonka jälkeen armeija sekoitti kuviot. Kaikkiaan yhtye vieraili urallaan Tio i Toppissa 12 kertaa.

Nyt ranskalainen RPM-levy-yhtiö on julkaissut the Shanesin 50-vuotispäivien kunniaksi, sen kultaisista vuosista kokoelman Let Them Show You: The Anthology 1964-1967 . Se on ensimmäinen, joka ilmestyy Ruotsin ulkopuolella ja sisältää sinkkubiisejä ja materiaalia yhtyeen viideltä albumilta. Levyn mukana on myös haastattelu Jukkasjärvellä syntyneestä kitaristi-laulaja Tommy Wåhlbergistä.

https://www.youtube.com/watch?v=j5Osdy2zRv4