Totta(ei tarua) Siikajuhlat, molemmin puolin Tornionjoen Kukkolankoskea on juhlaperinne, joka on paremmin säilyttänyt jatkuvuutensa Ruotsin puolella heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.
– Sitä on alettu viettää satakunta vuotta sitten. Eniten väkeä se kokosi 1960-luvun alussa, mutta vielä 1970-1980-luvuilla kolmen päivän ihmismäärät liikkuivat useissa tuhansissa, muistelee Svante Spolander, joka järjesti juhlat Kukkolaforssenilla silloin ja vieläkin, mutta tulevana viikonloppuna pienemmässä muodossa.
– Aikansa kutakin. Isot festivaalit siirtyivät pikkuhiljaa maalta kaupunkeihin ja kiinnostus väheni, vaikka meilläkin oli bussikuljetus Haaparannalta.
Päivälleen 30 vuotta sitten Kukkolassa esiintyi The Swinging Blue Jeans Liverpoolista. Long tall Sally, Hippy hippy shake, Johnny B. Goode, Tutti frutti, Shakin` all over ja You`re no good olivat heidän menestyksiään. Sunnuntai-iltana yhtye keräsi tuhannen hengen yleisön. Edellisen illan tähtivieras oli taas suomalainen Honey B. & T-Bones, jonka kitaristi Esa ”Bluesministeri” Kuloniemi muistaa lämmöllä Kukkolankosken keikkaa.
– Fiilis oli mahtava. Yleisöä oli rajan molemmin puolin, mikä toi tunnelmaan aivan oman sävynsä. Grillatun siian ja Koskenkorvan sulotuoksut täyttivät alueen. Stage oli ulkona ja jäi mieleen, että se oli päällystetty koivuhaloilla.
Musiikkipuolesta muistan Skylightsin, joka oli jo tuolloin aivan valioluokan rautalankabändi. Soolokitaristi ei puhunut mitään, mutta soitti kuin enkeli. Lisäksi jätkillä oli oli aivan hillitön Shadows-henkinen lavashow. Toinen kova oli One Man Band. Se oli tornionjokilaaksolainen kaveri, joku Bondesson, joka veti bluesia komppikoneen kitaran ja räkkihuuliharpun voimin. Ja lauloi tietysti.
Kun käy läpi Svante Spolanderin järjestämien Siikajuhlien esiintyjälistoja, täytyy ihailla, kuinka monipuolisen ohjelmiston hän jaksoi aina koota. Hän huomioi kaikenikäiset, musiikkia oli laidasta laitaan, artisteja molemmin puolin rajaa ja merilappilaiset rokkibändit olivat aina hyvin edustettuina.
Erityisesti Svanten mieleen on suomalaisista jäänyt Tapio Rautavaara vuonna 1978. Muutenkin kyseessä oli hyvä vuosikerta, sillä Siikajuhlilla esiintyi myös Ankin ja Cay Karlssonin johtama Cumulus ja ruotsalaishuippu Kebnekajse. Toinen suomalainen, jota hän mielellään muistelee on äskettäin edesmennyt Riki Sorsa. Hän esiintyi Reggae O.K.-vuonna 1981 ja ihastui Kukkolankoskeen siinä määrin, että aina Lapista laskettelureissuilta palatessa, kävi Svanten rantaravintolassa nauttimassa siikaa eri muodoissaan.
Tunnetuimmasta päästä ruotsalaisartisteja olivat Tommy Körberg, Lasse Lindbom Band (feat. Niklas Strömstedt), Bosse ”Nygammalt” Larsson, Stefan Nilsson, Mari Bergman, Ann Kristin Hedmark & Rune Andersson, Peter Lundblad, Bengt Sändh, Staffan Percy, Klas Westerdahl, Finn Zetterholm ja New Vision.
Kovassa huudossa ollut norrbottenilainen kansanmusiikki oli hyvin edustettuna. Norrlåtar, J.P. Nyström, Sisaret, Bodil Benson ja Kaggen & Bengt-Ola olivat mukana.
Tietysti Battaglia esiintyi merilappilaisista bändeistä ahkerimmin, mutta Siikajuhlilla pääsivät esiintymään myös muun muassa Greedy Pig, Dawson, Casemakers, Asfa Rock, Wildliv, Crafthoder, Grave, Wiljam P-Trick, Grace, Crossroads, Dust, De Soto, Haparanda Station, Freezer, Rail Roads, Black Label ja Rundgång.
Sikfesten, Kukkolaforsen 2016: https://www.facebook.com/events/1619074381716371/