Ossian ”THE ORPHAN” Marttalan eka soolosinkku kertoo Mathildasta

The Orphan (kuva: Eeli Marttala)

The Orphan on Ossian Marttala, tarinankertoja Tornion Väylältä. Eka sinkku Mathilda (part2) julkaistaan tänään perjantaina Oulun Tavastialla, 45 Specialissa. Samalla juhlitaan myös hänen kaveribändien Morleyn ja Fernet Undergroundin tuoreita tuotoksia.

Mathilda on rakkaustarina sadan vuoden takaa. Orphan ammentaa pohjoisen tarinoista ja maisemista ja laulu soljuu vapaasti ja helmeilee kuin Tornion Väylän vesi. Sen fiilis on rauhoittava. Leonard Cohen tulee mieleen, ei paha! Taustalaulussa ja -rummuissa kuullaan toista Väylän lautturia Roku Rousua ja studiossa tahtipuikkoa heiluttaa pohjoisen Phil Spector Pentti Amore, mutta muuten kaikki muu on design by The Orphan.

The Orphan on Ossian ilman bändikavereita. Hän on vielä alkutaipaleella. Sooloartistiksi hän ei itseään vielä miellä. Hän kokee olevansa orpona pitkäaikaisesta bändistään Zacharius Carls Groupista, jonka toiminta on toistaiseksi jäissä.

Nykyisessä kotikaupungissaan Oulussa Ossian on ollut näkyvässä roolissa ja häntä on kuultu muun muassa hengenheimolaisensa, Radiopuhelimet-bändistä tutun J.A. Mäen soolo-albumeilla ja keikoilla. Tornionlaaksossa laulaja-lauluntekijä muistetaan myös yhtenä nykyajan runonlaulajista historiallisella Keksin Laulu-levytyksellä.

Ossian  kertoo, että  Mathilda (part2)  on musiikillinen jatko-osa Zacharius Carls Groupin vanhaan samannimiseen keikkajyrään, joka liikkui aivan eri sfääreissä. Allaolevaa hän nimittää psykedeeliseksi jytäksi, ryyditettynä James Bond-twistillä. Keikoilla biisiä on kuultu mm. Big Riverin, Tornion 2000-luvun kansallislaulun aisaparina.