Nuorta pohjoista naisenergiaa: SAAGA, PUHELINSEKSI ja SAA KILJUA

Vuosi sitten torniolaislähtöisen Saagan singlet Mun sydän ei osaa puhua ja Tokio  soivat Ylen aalloilla muun muassa Levylautakunnassa ja YleX:n Nosteessa-ohjelmassa.

Nyt musiikin ja tanssin ammattilainen Saaga Suonvieri asuu pääkaupungissa ja on julkaissut EP-levyn Suensaari Express, joka nimeä myöten vie hänen ajatukset pohjoisen vuosiin.

Taustalla soi akustinen kitara  ja koskettimet kevyesti. Nuoren naisen pop on haurasta, mutta voima on sanoissa. Häntä  ei voi ohittaa, puhumalla pienkaupungin herkästä runotytöstä, sillä hän on sielu auki ja käsittelee tunteitaan rohkeasti. Hänestä on kasvanut urbaani maailmankansalainen.

Tarttuvia lauluja hän osaa tehdä. Alussa mainittujen lisäksi muun muassa uuden levyn  Se ei ole totta on sellainen. Suomessa tällaisia naispuolisia indieartisteja on kuitenkin paljon. Miten nousta massasta? Saagalta se voi onnistua. Pienestä voisi aina kasvaa myös suurta ja erilaista, mutta lahjakkuuden lisäksi se vaatisi tietysti onnea. Saaga siinä, missä Litku Klemettikin? Joka tapauksessa menestystä Saagalle ja hänen  valitsemalleen tielle, oli se sitten musiikkia tai kulttuuria monipuolisesti.

Kaihoisaa punkrockia soittava rovaniemeläinen Puhelinseksi julkaisee toisen täyspitkän albuminsa Vieraita Toisillemme  kesäkuussa Svart Recordsin kautta. 

 

Tässä pitkäsoiton nimikappale, joka tuo kyllä paikotellen mieleen Yö-yhtyeen, joten sitä on helppo kuunnella ikään katsomatta eli millään hardcorella ei pelotella.

 

Radiokanavilla voimallisesti soivien sanaloruttelujen vastapainoksi on mukava korvia kylvettää myös teksteillä, joissa on koskettavuutta ja asiaa.  

 

Lauluntekijä-laulaja-kitaristi Otto Mikkolan lahjakkuus on jo laajasti noteerattu. Kannattaa kuunnella myös hänen toista yhtyettä Autiomaata ja sen juurevia tarinoita.

 

Yleisesti tulevan albumin lauluista levy-yhtiön tiedote kertoo, että ne käsittelevät yksinäisyyttä, vieraantumista, mielenterveysongelmia sekä tietysti särkynyttä sydäntä.

Kolarilaislähtöinen Tiina Vaattovaara kävi opiskelemassa Torniossa biisintekoa ja hanat aukesivat.

Nyt Oulussa työskentelevän musiikinopettajan eri tyylin  tuotoksia voi bongata milloin  Radio Pookin listalta toisten laulamina tai  Spotifyn New Music Friday ja Suomirock tänään –soittolistoilta,  joilta löytyy  Tiinan Saa Kiljua-yhtyeen  Sunnuntaiaamu-kappale.

Reipas ja menevä punkhenkinen ralli  kesäisen leppoisine lyriikoineen.

– Kyseessä on tarina ihmisestä, joka herää rannalla sunnuntaiaamuna eikä ihan heti muista, mitä on tapahtunut. Elämä heittelee joskus, eikä auta kuin ottaa se mikä vastaan tulee ja kääntää kasvot aurinkoon, kertoo  Tiina.

Saa Kiljua on saanut nimensä Fingerporista ja se on kokeneiden muusikkokaverusten perustama musiikillinen puuhamaa, jossa punk ei kuole koskaan.
– Tulevan albumimme teemana on halu pomppia olkkarissa, huutaa äänet käheäksi ja unohtaa kaikki paska hetkeksi, laulaja paljastaa.

Pitkäsoitto ilmestyy syksyllä ja sen äänittämisestä ja miksaamisesta vastaa Janne Huotari, joka on tehnyt töitä muun muassa Aknestikin ja Terveitten Käsien kanssa.

Saa Kiljua: Tiina Vaattovaara (laulu), Ilkka Immonen (basso, taustalaulu), Jyrki Niemelä (kitara) & Matias Haapaniemi (rummut)