Brittiläisen souljazzin tähtipoppoo THE FILTHY SIX Ylläs Jazz Bluesiin!

Maailmankuulun Mumford and Sonsin luottomuusikoihin kuuluva, trumpetisti Nick Etwell tuo oman The Filthy Six-kokoonpanonsa keskeiset muusikot Ylläs Jazz Bluesiin 26.- 29. tammikuuta 2017.

Yhtye on brittiläisen souljazzin lippulaiva, joka saa inspiraationsa 1960-luvun Blue Note-jazzista, jota se ryydittää soulin lisäksi funkylla ja gospelilla.

filthysix1

Nick Etwell

Viime maaliskuussa yhtye julkaisi kolmannen albuminsa More Filth, jonka varsinainen tanssilattioiden boogaloo on ollut yhtyeen versio Michael Jacksonin vuoden 1983 megahitistä  Wanna Be Startin’ Somethin. Pääpaino levyllä onkin nyt  jazzin ohella soulissa ja albumille onnkin ammennettu vaikutteita klassisesta Atlantic/Stax-tuotannosta.

The Filthy Six levyttää tunnetulle Acid Jazz Recordsille, joka on julkaissut myös muun muassa  Jamiroquain, The Last Poetsin ja Brand New Heaviesin levyjä.

Derbyssä varttuneen Nick Etwellin ohjaksissa yhtye on ollut nyt 14 vuotta. Aluksi hän kouluttautui klassiseksi muusikoksi, soitti päivät sinfoniaorkesterissa ja kuunteli yöt jazzia, kunnes antoi ensirakkautensa viedä ja heittäytyi sessiomuusikoksi.

filthsixkansiHänen isänsä johti swingbändiä, joten kaikki vanhat evergreenit tulivat Nickille  tutuiksi. Trumpetisti- esikuvikseen hän mainitsee  Lee Morganin ja Donald Byrdin, mutta alkuinnostuksen omaan juttuunsa hän sai, kun kuuli  Jimmy Smithin soittavan radiossa Hammondilla The Cat-biisin.  Se johti hänet kuuntelemaan instrumentaalin säveltänyttä Lalo Schifriniä, hänen elokuvamusiikkiaan ja virta  vei siitä edelleen Isaac Hayesin Shaftiin, Roy Buddin Get Carteriin ja niin edelleen.

Yhteys Grammy-palkittuun Mumford and Sonsiin syntyi yhtyeen kosketinsoittaja Ben Lovettin kautta, joka oli Nickin musiikkioppilas vuosia. Etwellille yhteistyö on avannut uusia ovia ja tuonut sessiomuusikolle töitä. Se on vienyt hänet esiintymään mitä erilaisempien muusikoiden kanssa, mainittakoon vain nimet  Tom Jones, Duran Duran ja Snarky Puppy.

Ylläs Jazz Bluesiin Nick tuo  Filthy Sixistä kitarakonkari James Fennin ja muun muassa Amy Winehousen  kanssa esiintyneen saksofonisti Frank Waldenin. Brittimuusikkoja vahvistavat  fuusiojazz-duo Nieminen & Litmasesta tuttu kosketinvelho Sami Nieminen ja rytmiryhmä, bassossa Heikki Laine ja rummuissa Kari Paavola.