ELOKUVA: Valkoinen Peura, Tyttökuningas Övertorneålta ja Love Records

AurinkoErik Blombergin Valkoinen Peura on edelleen yksi tunnetuimpia suomalaiselokuvia maailmalla. Se kuvattiin Lapin tunturimaisemissa jo 1950-luvun alussa, mutta elokuvan kauhu ja fantasia on säilyttänyt vetovoimansa vuosikymmenestä toiseen.

WhiteReindeerValkoinen peura keräsi mainetta ja kunniaa kansainvälisiltä elokuvafestivaaleilta. Se palkittiin aikoinaan Cannesin filmijuhlilla parhaana tarupohjaisena elokuvana ja se voitti Golden Globe –palkinnon parhaana vieraskielisenä elokuvana. Elokuvan pääosissa nähdään Mirjam Kuosmanen, Kalervo Nissilä, Åke Lindman ja Arvo Lehesmaa.

Elokuvan uudelleenfilmatisoinnista on puhuttu vuosia. Oikeuksia on  havitellut muun muassa  Ken Russell, mutta eniten tosissaan on ollut suomalainen elokuvan moniosaaja Pauli Pentti.

Suomen elokuvasäätiö myönsi hänelle äskettäin 5000 euron tuen käsikirjoituksen työstämiseen, joten hanke on edelleen vireillä.

Pentti tunnetaan myös ohjaajana. Pitkiä elokuvia hän on tehnyt  kaksi 1980-luvun puolivälissä, Pimeys odottaa ja Macbeth  ja apulaisohjaajana hän on toiminut monissa Aki ja Mika Kaurismäen elokuvissa.

Alustavan suunnitelman mukaan Pihla Viitala näyttelee  Valkoisen Peuran keskeisen Piritan roolin.

AurinkoSyksyllä  ensi-iltaan tulevassa suurelokuvassa Mika Kaurismäen ohjaamassa Tyttökuninkaassa (The Girl King) pääosaa näyttelee  Ruotsin Ylitorniolta kotoisin oleva Malin Buska. Elokuva kertoo Ruotsin kuningatar Kristiinasta (1626–1689). Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Michael Nyqvist, Lucas Bryant ja suomalainen Laura Birn.

Valkokankaalla Malin Buskan läpimurto  tapahtui Björn Rungen ohjaamassa elokuvassa Happy End vuonna 2011. Sivuroolistaan hän sai Tukholman filmifestivaaleilla Rising star-tunnustuksen. Sen jälkeen hän on näytellyt puolessakymmenessä ruotsalaiselokuvassa.

Ennen elokuvauraansa Malin  on käynyt Malmön teatterikorkeakoulun ja näytellyt teatterirooleja niin Luulajassa, Malmössä, Tukholmassa kuin Uppsalassakin.

LOVErecAurinkoAleksi Mäkelä ohjaa elokuvan Love Records – Anna mulle Lovee. Elokuva saa ensi-iltansa vuoden 2016 alkupuolella.

Vuosina 1966–1979 toiminut Love Records ehti julkaista toimintansa aikana 384
LP-levyä.  Sen artisteja olivat muun muassa Juice Leskinen, Hurriganes, Hector,
Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Pekka Streng, Tasavallan Presidentti, Wigwam,
Maarit, Mikko Alatalo, Pepe & Paradise, M. A. Numminen, Kari Peitsamo ja Rauli
”Badding” Somerjoki.

 Love Records-elokuva kertoo kolmesta ystävyksestä toimittaja Atte Blomista( Jarkko Niemi), säveltäjä Otto Donnerista (Tomi Alatalo)  ja rumpali Christian Schwindtistä (Riku Nieminen), joiden perustama levymerkki mullisti 60- ja 70-luvun nuorisokulttuurin ja loi uskoa sodanjälkeisen Suomen tulevaisuuteen. Levy-yhtiö muusikoineen oli ilmiö, jollaista ei ole sen jälkeen Suomessa syntynyt.

Elokuvassa kuullaan Loven artistien tutuiksi tekemien rakastettujen kappaleiden uusia versioita. Nykyinen Love-kataloogin oikeudenhaltija Universal Records on vahvasti mukana leffahankkeessa.