CD-arvio: Liekitettyä pelimannimusiikkia

TuliPalo

TuliPalo2 FREDRIK ISAKSSON & DANIEL WIKSLUND: Tuli Palo 

LEVYarvio Tulisieluiset rikspelimannit Fredrik Isaksson ja  Daniel Wikslund pitävät huolen, että liekki lämmittää. He vaalivat tornionlaaksolaista kansanmusiikkiperinnettä ja tekevät myös omaa musiikkia. Esikoislevynsä Tuli palo saatesanoissa he kirjoittavat: ”Elden brann. Då som nu. Den ska alltid brinna. Så länge jorden lever, passionen glöder och låtarna spelas.”

Poro- ja metsämiehelle Fredrikille kaksirivinen hanuri on lepohetki. Hän soittaa myös supersuositussa Raj-Raj Bandissa, josta hänet muistetaan parhaiten instrumentaalista Sekanen Paturi, jossa hän sekoittaa vallattomasti Säkkijärven Polkkaa Frosiniin. Laulajana omimmillaan hän  on tulkinnoissa Bengt Ojan Jahtitarinasta ja Tupakka, viina ja villit naiset.

Danielille viulu oli matkalippu avaraan maailmaan ja musiikki kieli, jota kaikki ymmärsivät. Kiertelyn jälkeen hän on löytänyt rauhaisan sopen tuntureiden keskeltä, pienestä Tjautjasjaurin kylästä Jällivaaran pohjoispuolelta ja julkaissut  levyjä, kirjoja ja hän tarinoi muun muassa Ruotsin radiossa.

Tuli palo-levynjulkaisukiertueellaan Fredrik ja Daniel täyttivät maaliskuussa   keikkapaikat Malmivaarasta Kalixiin tyytyväisillä kuulijoilla ja oivasta käyntikortista vaikkapa Suomen keikoille käy tuore albumi.

Kukapa ei meillä tuntisi esimerkiksi kansanlauluja Tuli palo (hongan juurella) ja tuttu monelle on varmaan myös Kuortaneen polkka, joka on napattu  naapurissakin aikanaan suosittujen Kankaan pelimannien setistä.

Fredrik ja Daniel  esittävät kappaleista oman näkemyksensä ja kaksikon omiakin kappaleita on tarjolla. Fredrik soittaa tribuutin kotikylälleen Autiolle ja Daniel laulaa valssin kesälle. Ne edustavat pohjoisen miesten herkkää puolta, mutta parivaljakko on kyllä parhaiten elementissään, kun heillä on täysi draivi päällä. Sokerina pohjalla ovatkin Fredrikin Polkagympa ja Danielin Saunapolska ja Korpibolombellatjau.

Tuli palo-levy sisältää sopivasti vanhaa, sopivasti uutta. Puoleen tuntiin mahtuu  iloista ilmettä, huumorin pilkettä ja  ripaus  melankoliaa.

TILAA Tuli palo-CD: Wikslund@hotmail.com

Videoissa Fredrik ja Daniel työnsä ääressä,,,