Vuoden 2019 KEKSI-musiikkipalkinto-ehdokkaista lyhyet esittelyt

Tarja Ylitalon ja Lapin ensimmäinen timantti-LP  vuodelta 1981

Vuoden 2019 Keksi-musiikkipalkinnon saaja valitaan nyt  kuudennen kerran. Kuka saa huomionosoituksen Talonpoika Lallin, Willy Clay Bandin, Ulla Pirttijärven, Arja Havakan ja The Meänlandin jälkeen, sen ratkaisee eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa koottu 8-jäseninen raati.

On ollut ilo ja kunnia käydä luovuttamassa Keksi-palkinto värikkäälle ja lahjakkaalle joukolle pohjoisen artisteja.  Tuomariston valintaa odottaa nytkin jännityksellä, sillä mukana on loistava joukko, yhdeksän erilaista ehdokasta: Pitkän elämäntyön tehneet Tarja Ylitalo ja Tuomo Salmi, Lapin musiikkielämään väriä ja eloa tuoneet paluumuuttaja laulaja Jaakko Laitinen ja rakkaudentuoma bluesmuusikko Saverio Maccne, hyvin Seinäjoen tangomarkkinoilla pärjännyt Sami Keskitalo, pitkään legendaarista Tico Tico-studiota Kemissä pyörittänyt Ahti Kortelainen, koko Tornionlaakson suosikkiyhtye Raj-Raj Band ja menestyksekkäät konsertti- ja tanssipaikat Club Teatria Tornio ja Perävaaran huvikeskus Kemijärveltä.

Jo perinteeksi muodostuneella Keksi-palkinnolla halutaan huomioida pohjoisen musiikki-ihmisiä, jotka  osaltaan huolehtivat mielenvireydestämme ja auttavat tai ovat auttaneet löytämään toinen toisemme. Musiikki yhdistää monessa muussakin asiassa.

Keksi-musiikkipalkinnon saaja selviää viimeistään marraskuussa, mutta voittaja saa tietää asiasta ensimmäisenä, joten julkistus saattaa mennä joulukuun puolelle. Valinnan tekevät Risto Koskinen Kemistä, Sami Karvonen Keminmaasta, Irene Määttä  Pellosta, Hannele Kenttä Haaparannalta, Tauno Vähäjärvi Torniosta, VeePee Salmi Rovaniemeltä, Jukka Rajala Muoniosta ja uutena jäsenenä, paljon keikkoja valokuvaava Sami Mikko Juhani Aikioniemi Kemijärveltä.

Tässä Keksi-ehdokkaista vielä lyhyesti:

TARJA YLITALO (Pello)…50 vuotta sitten levytti ensi kerran Tähtijahti-kokoelmalle Tarja-Marja Suhonen-nimellä, kymmentä vuotta myöhemmin läpimurto Kerrasta-poikki-kappaleella. Samannimisestä albumista hän sai Lapin ensimmäisen timanttilevyn, jonka jälkeen vielä kaksi timanttilevyä lisää ja kultalevyn. 1980-luvun kiihkeiden vuosien ja sairastelujen jälkeen hän on edelleen mukana.  Alusta asti hän on kuulunut kesäisen  Tornionlaakson Musiikkiklubin Sääskisafari-tanssilavakiertueen kantaviin voimiin ja uusi Kallein hippu-singlekin on levytetty.

TUOMO SALMI (Keminmaa)…Kemin laulava portsari, joka levyttänyt useamman laulun 150-vuotiaalle synnyinkaupungilleen. Vuonna 1965 tultuaan toiseksi Iskelmälaulun SM-kisassa levytyssopimus Pohjoismaiden Sähkön kanssa, jonka jälkeen yli 30 levytystä. Juha Vainio, tärkeä tukija ja ystävä. Edelleen esiintyy silloin tällöin. On myös tuttu näky konserteissa, kannustamassa nuorempia.

AHTI KORTELAINEN (Kemi)… Legendaarista rokkistudioa  Tico Tico pyörittänyt vuodesta 1987. Kaksikymmentä vuotta sitten, lähetti kemiläisen Tricky Meansin demon Spinefarm recordsille, syntyi levytysdiili ja nimi vaihtui Sonata Arcticaksi ja loppu on menestystarina.  Sentencedin, Impaled Nazarenen ja CMX:n ensialbumit purkitettiin myös studiossa, samoin suuri osa Santa Lucia-tuotannosta, jota Svart recordsin uusintajulkaisun myötä suitsutetaan nyt musiikkimaailman laatulehdissä Rolling Stone ja Record Collector.

JAAKKO LAITINEN (Rovaniemi)…Väärä Raha-yhtyeensä kanssa lyönyt läpi Balkan-musiikillaan meillä ja muualla. Rovaniemen Musiikkikirjaston väliaikaisena veturina, pannut tuulemaan. Aikoo opettaa taas ihmiset käymään musiikkirjastossa hankkimalla tiloihin tunnettuja suomalaisartisteja esiintymään ja luennoimaan. Hänen aktiivisuus on jo heijastunut muuallekin Lappiin, paitsi yhteistyötä tehdään kirjastojen kanssa, keikkoja ja nyt levynkin esim. pellolaislähtöisen hanuristi Harri Kuusijärven kanssa.

SAMI KESKITALO (Enontekiö)…Mies ja ääni, jolle elämä on muutakin kuin laulamista. Hyvin menestynyt Seinäjoen tangokuningas-kisassa, mutta leipä lähtee Lapin luonnosta.

SAVERIO MACCNE (Tornio)…Argentiinalaisen energisen blueskitaristin toi Kourilehdon kylälle, rakkaus Tornion entisen puutarhurin tyttäreen. Täällä kesät viihtyvä Saverio on tehnyt teatterimusiikkia, esiintynyt festivaaleilla ja täältä käsin kiertänyt myös muualla Euroopassa.

RAJ-RAJ BAND (Pajala)…Yhtye, joka parhaiten on pystynyt häivyttämään rajan, murtamaan jään, Suomen ja Ruotsin väliltä.

CLUB TEATRIA TORNIO.…Monipuolista musiikkia ja tapahtumia jo vuodesta 2017 lähtien. Rohkeaa yrittäjyyttä Lapparissa!

PERÄVAARAN HUVIKESKUS (Kemijärvi)…Lapin paras tanssilattia, asioista tietävät kertovat. Huvikeskus rakennettiin 50 vuotta sitten ja sen yleisöennätys oli 1970-luvulla Danny Show ja 3000 myytyä lippua. Välillä on ollut taukoa, mutta talkoilla kesälava on potkaistu taas käyntiin ja laatunimiä on vieraillut Matista & Teposta lähtien. Lapin rakennusperinneyhdistys on palkinnut  tanssipaikan Hurrikas-palkinnolla.