YLE hyllytti JULLIN lapinlakin takia!

julli16Kolarilaislähtöinen Alpo Harju tunnetaan parhaiten hauskasta  Julli-sarjakuvahahmostaan. Se on tullut monelle tutuksi ensiksi ylläsläisen Kuukkeli- lehden sivuilta ja sittemmin äkäslompolaisen kapakan Julli`s Bar & Restarauntin kautta.

Pikkuhiljaa Alpo on hivuttautunut sarjakuvastrippien teosta myös animaation maailmaan. Hän  on saanut  jalan myös Ylen oven väliin, mutta kuinkas` Jullille  sitten kävikään?

–  Yle lähti innolla rahoitukseen mukaan, mutta nyt tuli tieto, ettei Julli-animaatiosarjaa voi julkaista, koska Jullin lakki saattaa pahoittaa saamelaisten mielet. Huomasivat vasta sarjan valmistuttua tai joku  siellä päättäjissä, että eihän Jullilla voi olla saamelaishattua päässään, kertoo Alpo, joka muistaa, että vastaavan palautteen hän on saanut viimeksi 1991, eikä silloinkaan mielensäpahoittaja ollut saamelainen.

Harju ei ole kuitenkaan  hirveän katkera Ylelle, vaikka Julli-sarja vapautettiin häneen omaan käyttöön, muita töitä riittää.

–  Julli on vain yksi konsepti ja ja rahoituksen siihen ehdin jo saada. Rahaa eivät ottaneet pois. 

Neuvonpito  Ylen kanssa Alpo Harjulla alkoi kuusi vuotta sitten, kun hän sai  idean Altiovaltiosihteerin sketsien kuvittamisesta ja otti  yhteyttä Pasi Heikuraan.

– Alkkarit kiinnostuivat heti jutusta ja lupasin heille yhden minuutin mittaisen animaatiopätkän maksutta – vähän kuin työnäytteeksi, mutta loppujen lopuksi tein yli 2 minuuttia pitkän demon, jonka avulla rupesin tyrkyttelemään konseptia suoraan Ylelle.

Alpo ehdotti televisioon täyspitkää animaatiosarjaa, jossa Alivaltiosihteeri siirtyisi seikkailemaan radion lisäksi myös televisioon.

-Kummeleita teeveelle tuottanut Matti Grönberg innostui aiheesta, mutta pyysi tekemään ensin muutaman sketsin Nenäpäivä Showta varten. Ylen kanssa ei kuitenkaan syntynyt sopimusta. Osasyynä varmaan oli se, että silloiselle Alivaltiosihteerien tv-sarjalle  katsojia ei oikein herunut, muistaa Harju, joka tarjosi  sen jälkeen Julli-sketsejään ja sai Ylen innostumaan.