VERNERI POHJOLA esittää isänsä musiikkia levyllä ja Oulun Elojazzeissa

VERNERI POHJOLA

Pekka on hartaasti odotettu kulttuurinen merkkipaalu. Levyllä maamme omaleimaisimpiin taiteilijoihin lukeutuva trumpetisti Verneri Pohjola tulkitsee edesmenneen isänsä Pekka Pohjolan  musiikkia omista lähtökohdistaan.

– Vasta nyt tuntuu siltä, että olen valmis tähän. En arvannut, kuinka emotionaalinen prosessi tästä syntyisi. Vaikka nuorena minulla oli jonkinlainen suhde Pekan musiikkiin, vasta nyt kunnolla paneuduttuani hänen tuotantoonsa, olen löytänyt siihen henkilökohtaisen yhteyden. Levyn tekeminen on myös tuonut Pekan uudelleen vahvasti muistoihin muusikkona ja ihmisenä – minulle ja koko perheelleni.

Pekka ilmestyy maailmanlaajuisesti 2. kesäkuuta  ja albumi sisältää monipuolisen kattauksen teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta. Fender Rhodesia soittavasta Tuomo Prättälästä, kitarististi Teemu Viinikaisesta, rumpali Mika Kalliosta ja kontrabasisti Antti Lötjösestä koostuva yhtye tarttuu tuttuihin sävellyksiin tuoreella, vahvasti improvisointiin nojaavalla otteella.

-Kyseessä ei ole tribuutti, vaan meidän näköisemme uudelleentulkinta Pekan sävellyksistä, Verneri alleviivaa. Livenä Pekka-levyn musiikkia kuullaan Verneri Pohjola Groupin esittämänä  pohjoisessa ainakin Oulun Elojazzeissa 5.elokuuta.

Pohjolat ovat kotimaisen musiikkielämän dynastia-suku, joka on täynnä ansioituneita muusikkoja. Verneri Pohjolan onkin jo kauan odotettu tarttuvan isänsä musiikkiin. Pekan suosion vaikutus perhe-elämään oli kuitenkin ristiriitainen – pojilleen Ilmarille ja Vernerille hän oli paitsi kuuluisa muusikko, myös poissaoleva ja etäinen isä.

Pekka Pohjola

Pekka Pohjola nousi kansainväliseen kuuluisuuteen 1970-luvulla progressiivisten rockyhtyeiden Wigwamin ja Made in Swedenin basistina sekä lukuisten omien rock- ja fuusiojazz-yhtyeidensä johtajana. Hänet tunnettiin legendaarisena sähköbasistina ja arvostettuna säveltäjänä, jonka kuolema vuonna 2008, vain 56-vuotiaana, jätti jälkeensä mittavan musiikillisen perinnön sekä laajan ja omistautuneen kuulijakunnan.

40-vuotissyntymäpäiväänsä tänä vuonna juhliva Verneri Pohjola on kiistatta taiteellisen luomisvoimansa huipulla. Pohjolan ainutlaatuinen trumpetti-soundi, pettämätön melodiantaju sekä kyky yhdistää taituruus ja tunne ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa yhtenä Euroopan nykyjazzskenen valovoimaisimmista muusikoista, säveltäjistä ja yhtyeenjohtajista. Viimeistään 2015 julkaistu, ylistäviä arvioita maailmanlaajuisesti kerännyt Bullhorn-albumi (Edition Records) lunasti Verneriin pitkään kohdistuneet kansainväliset odotukset. Albumia edelsivät niin ikään kiitetyt soololevyt, Emma-palkittu Aurora (Texicalli 2009/ACT 2011) sekä Ancient History (ACT 2012).

Pohjolan lyyrinen ilmaisu ovat tuttuja hänen oman kvartettinsa Verneri Pohjola Quartetin lisäksi mm. Ilmiliekki Quartetista sekä lukuisista projekteista Suomessa ja ulkomailla. Pohjola on huomioitu muun muassa Teosto-palkinnolla (2004), Pori Jazzin vuoden taiteilijana (2004) sekä Emma-palkinnoilla.

Single: Ensimmäinen aamu

Verneri Pohjola: Pekka (Edition records)

1. Kätkävaaran Lohikäärme

2. Ensimmäinen Aamu

3. Inke ja Mä

4. Nipistys

5. Sekoilu Seestyy

6. Benjamin

7. Innocent Questions