Väylän Pyörteen musavinkit HILJAISUUS-festivaaleille!

QUANTUM TANGLE: Tiffany Ayalik, Greyson Gritt ja Inuksuk Macka

Jos joku luulee, että kesän avaus Hiljaisuus-festivaali on kuin Jukolan viesti, jossa kuiskitaan puskissa, erehtyy. Tapahtuma irrottelee ja improvisoi tosi rankastikin. Jo kymmenennen kerran 5.-8.6 kesäkuuta  Kittilän Kaukosessa järjestettävä festivaali lupaa tänäkin vuonna,  ei mitään tuttua ja turvallista, vaan yllätyksiä ja kaikkea sopivasti sikinsokin; nykysirkusta, nykytanssia, elokuvaesityksiä  ja konsertteja.

Musiikillisesti Hiljaisuus-festivaalin kattaus on laaja. Mukana on niin jazzin, rockin kuin elektronisen ja maailman musiikinkin piirissä ansioituneita   muusikoita. Tässä muutama poiminta ohjelmasta.

Pohjois-Kanadasta tuleva QUANTUM TANGLE yhdistelee perinteistä inuiittien kurkkulaulua ja juurevaa tarinankerrontaa modernisti souliin ja bluesiin.

Kolmikko Greyson Gritt, Tiffany Ayalik ja Inuksuk Macka ylittävät rajoja moneen suuntaan. He  ovat välillä kantaaottavia, välillä ylen romanttisia ja välillä pannaan tanssiksi,  mutta yhtä kaikki he ovat aina viihdyttäviä, täynnä elämää. Kaksi vuotta sitten yhtye vastaanotti  albumistaan Tiny Hands arvostetun Juno-palkinnon, joka vastaa Suomen Emma-palkintoa, joten kannatusta  löytyy läpi laajan Kanadan maan.

JARMO SAARI tunnetaan erityisesti kaikkia raja-aitoja ylittävänä kysyttynä kitaristina. Yli 100 levytystä ja esiintymiset yli 30:ssä maassa puhuvat puolestaan. Omia musiikillisia visioitaan hän on toteuttanut produktiossaan; Jarmo Saari Solu ja Republic, Trubamolli, Filmtet, ZetaBoo ja XL. Rakkaimman eli jazzin lisäksi, työn kuva on laajentunut monipuoliseksi Tero Saarinen Companyn, Mika Kaurismäen, Esko Salmisen, Don Huonojen  ja Tuomari Nurmion kanssa.

Hiljaisuus-festivaaleilla Saari urakoi useammassakin konsertissa. Kaikuja Meijeristä on viiden upean taiteilijan poikkitaiteellinen esitys, joka on luotu vanhan meijeriin sisälle hyödyntäen sen tilaa ja akustiikkaa monipuolisesti. Jarmon lisäksi musiikista vastaavat saksofonistit Mikko Innanen ja Pauli Lyytinen. Liikkeellä paikan täyttävät ilma-akrobaatti Angeliki Meli ja Francesca Hyde, joka työskentelee ilmassa vastapainojen kanssa muun muassa hiuksistaan roikkuen.

Lisäksi Saari on säestämässä Kaukosen työväentalolla  kaikkien aikojen kauneimmaksi elokuvaksi kutsuttua romanttista mykkäelokuvaa F. W. Murnaun Sunrise: A Song of Two Humans vuodelta 1927 yhdessä Mikko Innasen ja Eero Tikkasen kanssa. Hän esiintyy myös Särestön Ateljeen keskiyön Death Speak-konsertissa, jossa yhdistyy ihmisääni, kitara, viulu, piano ja viola da gamba Särestöniemen kauniiseen luontoon ja ateljeen värikylläisiin teoksiin.

Festivaaliklubilla esiintyvä elektro-akustista kokeellista rytmimusiikkia luova ELIFANTREE(Anni Elif Egecioglu, Pauli Lyytinen & Olavi Louhivuori) on laulun, saksofonin ja rumpujen päälle rakentuva trio, joka laajentaa äänimaailmaansa värikkäällä kirjolla soittimia. Yhtyeen tavaramerkkejä ovat elastiset groovet, mielikuvitukselliset sointimaailmat, virtuoottiset improvisaatiot sekä hurja live- energia.

Yhtyeen musiikkia on verrattu Pablo Picasson, Charles Chaplinin ja David Lynchin töihin, runsaudensarveen, mystiseen satumetsään ja ties mihin – mutta ennen kaikkea kyse on kolmen taiteilijan näkemyksestä siitä mitä musiikki voi olla.

Äänitaiteilija TUOMAS NORVIO tunnetaan yhteistyöstään muun muassa Wimmen, Ismo Alangon, Verneri Pohjolan ja Kimmo Pohjosen kanssa. Työnkuvaan kuuluu paljon muutakin, esimerkiksi Jääkiekon Nuorten MM-kisavideon musiikki on hänen tekemä.

!PIIT the m box on nimeltään Kaukosessa kuultava  Tuomaksen ja työryhmän audio-visuaalinen ambient-paukekonsertti, jossa on esityksellisiä ja klubimaisia elementtejä.  Konsertissa ovat mukana myös Emil Holmström (kehysharppu), Mikko Perkola (gamba) ja Saara Norvio (tanssi).

Suomalaisen elektronisen musiikin mystillinen mestari AAVIKKO on myös mukana ”rikkomassa hiljaisuutta: We play – you dance! Maailmassa on kaikenlaisia kolminaisuuksia. Jääkiekossa on kolme erää. Filosofien dialektiikassa teesi, antiteesi ja synteesi. Klubilla on bändi, yleisö ja lattia. Aavikossa on kolme jäsentä.”

LUE TARKEMMAT OHJELMATIEDOT & LIPUNMYYNTI:  www.hiljaisuusfestivaali.fi