Uutuuskirjassa TORSTEN BRANDERIN elämää Torniosta suurlaulajien jalanjäljille

Torsten Brander Firenzen Ponte Vecchiolla (2008)

Torniolaislähtöinen Torsten Brander on pannut elämänsä kirjoihin ja kansiin.

Aiemmin hän on kirjoittanut puolentusinaa teosta; suvustaan, äidistään ja ennenmuuta klassisen laulun mestarista Beniamino Giglistä, jonka parhaana asiantuntijana, giglianona, maailmassa hänet tunnetaan.

Legendaarinen urheilutoimittaja Matti Hannus kirjoitti kolme vuotta sitten Juoksija-lehdessä :” Elämä ei ole aina oikeudenmukainen. Kohtalo tekee siirtojaan. Torstenin tarinassa kävi niin, että Tornion Pohjan stadionilla 1967 keho voihki, mutta lopulta sielu lauloi. Brander teki vetoharjoituksiaan hiilimurskalla. Täydessä vauhdissa sekunnin murto-osa käänsi hänen tulevaisuutensa. Röntgenkuvat kertoivat reisiluun katkenneen vinosti nelisen senttiä polven yläpuolelta.”

Lahjakas urheilija ei jäänyt kuitenkaan maahan makaamaan, vaan Torsten heittäytyi toisen innoituksensa,  musiikin vietäväksi.  16-vuotiaan  elämän muutti Haaparannalta hankittu EP-levy, jolla lauloi Gigli.

Tulisielu Bel Canton maailmassa-kirja kertoo siitä, mitä sen jälkeen tapahtui. Vaikka lähes 400-sivuinen kirja on täynnä kohtaamisia klassisen musiikin tunnettujen nimien kanssa, genreen vihkiytymättömällekin Branderin kirjassa on paljon luettavaa. Kun paljon tekee, paljon tapahtuu ja aina matkan varrelle mahtuu niitä, jotka heittelevät kiviä rattaisiin. Se kuuluu elämään, vaikka ihmisten kateutta on vaikea käsittää. Torstenin kirjaa lukiessa taas kerran nousevat mieleen 92-vuotiaan äitini usein toistamat sanat: ” Ei oikeutta saa, jos sitä ei itse hanki.”

Brander esittelee teoksessaan Giglin lisäksi muitakin suurlaulajia. Erillisen kirjan hän on kirjoittanut Peter Lindroosista. Hänellä on paljon taatusti klassisen musiikin tuntijoita kiinnostavaa sisäpiirintietoa.  Nykyään kun puhutaan verkostoitumisesta, Giglille perustamansa yhdistyksen kautta Torstenille on syntynyt tosi laaja ystävä- ja yhteistyöpiiri. Ajalta ennen tietokoneaikaa hänellä on myös tuhansia kirjeitä tallessa kirjeenvaihdosta ympäri maailman.

Kirjojen lisäksi hän on järjestänyt Suomessa kymmeniä huippukonsertteja, luentoja ja näyttelyitä ja hänet on palkittu niin Suomessa kuin Italiassakin. Suosikkinsa Beniamino Giglin kotikaupungissa Recanatissa Torsten on vieraillut lähemmäs sata kertaa.

Torsten Branderin kirjan  Tulisielu Bel Canton maailmassa: Giglin ja vähän muidenkin suurlaulajien jalanjäljillä voi tilata  TÄÄLTÄ