Uutta musiikkia julkaiseva HENRIK NIVA juontaa Ruotsin TV:n ensimmäistä meänkielistä talkshowta

HENRIK NIVA

Henrik Niva on toimittaja Ruotsin radion Meänraatiosta, mutta myös koulutettu muusikko, joka opiskeli Australiassa viisitoista vuotta sitten itselleen Bachelor of Popular Music-arvon.

Hän  on kasvanut Jänkisjärven kylässä lähellä Övertorneåta. Rytiniemi on hänen alkuperäinen sukunimensä, mutta nykyään hän käyttää Niva-nimeä, joka on hänen Suomen puolelta Kaulirannalta lähtöisin olevan äidin tyttönimi.

Pajalan Meänraatiossa Henrik vetää viikottaista Gränslös-ohjelmaa ja toimii yleistoimittajana, mutta nyt hän on tehnyt uuden aluevaltauksen. Hän juontaa historian ensimmäistä meänkielistä Sveriges TV:n keskusteluohjelmaa Min röst: Minun ääni aiheina muun muassa ruutuaika, ilmastonmuutos, ystävyys ja pride Tornionlaaksossa.

-Tämä praatiohjelma tullee näkyhmään joka tiistai, 11 kertaa kesäkuuhun saakka. Oon tulossa vähän mysikkiä kans. Magnettes tullee ensi kerralla viehraaksi ja sitten myöhemmin The Meänland, Henrik paljastaa. (Ohjelma on nähtävissä myös netissä.)

Sinkut ja Lompolo Classic

Henrik sukkuloi meänkielen lisäksi englanniksi ja ruotsiksi. Jos töitä toimittajana riittää, oman musiikin puolellakin  tapahtuu koko ajan. Lauantaina ilmestyi hänen uusin singlensä Point of no return  ja kuukausi sitten tuli meänkielinen Tule sisään lämphöön, jotka ovat molemmat ennakkomaistiaisia hänen tulevalta pitkäsoitolta Lombolo Classic.

– Nämät kappalheet oon nauhotettu viime vuona Kierunassa Heart of Sound- styytiossa. Minun plaani oon nyt julkassa vielä kaksi sinkkua tämän jälkheen ennen itte albumia.

Henrik uskoo, että Point of no Return uppoaa hyvin tähän korona-aikaan. Hän kuvaa sitä jonkinlaiseksi paineidenpäästelylauluksi tyyliin ”nu lämnar vi den här skiten bakom oss”. Sen hän teki yhdessä multi-instrumentalisti Johan Drouggen (entinen Lundström)kanssa, kun taas Tule sisään lämphöön-kappaleessa kimppakaverina oli karesuvantolalaislähtöinen Willy Clay Bandin kitaristi Reine Tuoremaa.

– Keskustelu piethiin ruottinkielelä, mutta Reineltä mie sain  monia hauskoja lausheita meänkielelä, jokka passasi hyvin biisiin. Hän ossaa enemmän meänkieltä, ko itte uskoo, Niva tunnustaa.

Sofia ja Bon Iver

Henrik tekee koko ajan paljon yhteistyötä erilaisen muusikoiden kanssa. Päällimmäisenä tulee mieleen jazzyhtye Saajon kanssa levytetty Köyhä, jota hän pääsi revittelemään livenä jopa Norrbotten Big Bandin kanssa ja nyt re:Konstruktion-duetto Ruotsin tunnetuimman saamelaisartistin Sofia Jannokin uutuusalbumilla  Vacker dálvi.

– Sofian kanssa tavathiin kaks` vuotta sitten. Hän oli tekemässä levyä ja sen produsentti Björn Pettersson Thuuri pyysi stytioon. Biisiä tehessä jossain välissä kysyin Sofialta, onko hän kuullut amerikkalaisbändistä Bon Iver. Paljastui, että  hän kanssa oli tykästyny yhtyeen mysiikhiin. Mie olin just tehny käännöksen heän kappalheesta re:Stacks ja kun lauloin sen Sofialle, hän  ihastu ja sitten se pelathiin sisäle nimellä re:Konstruktion.

Rohki hauskaa oli myös, että tuo oli aikoihnaan ensimmäinen Bon Iver-biisi, jonka kuulin. Vanha bandikaverini Australiasta Ian Peres (x-Wolfmother) esitteli laulun mulle 10 vuotta sitten, kun vieraili Ruottissa ja Mataringissä, Henrik kertoo ja heittää vielä lopuksi:

-Tiesitkö muuten, että Bon Iver on suomeksi Kaunis Talvi ja sehän on myös Sofian albumin nimi, Vacker dálvi.