Tuomari Nurmiolta lauluja stadin slangilla

Tuomari Nurmion hahmo on paradoksien täyttämä: korkeakirjallinen kapakkasoittaja, perfektionisti ja boheemi, lakimieheksi opiskellut katupoika Kalliosta, stadin slangin taitaja, joka on kotonaan Pohjanmaan puukkojunkkareiden maailmassa.

Tänään häneltä julkaistaan Pelastusarmeijan tytöstä kertova single, Sniidu friidu digitaalisesti ja 19. huhtikuuta koko albumi, Dumari ja spuget, joka sisältää stadin slangilla esitettyjä kappaleita.

– Ihme kyllä, vaikka slangia on puhuttu yli sata vuotta niin slangibiisejä ei ole paljon aikaisemmin ollut, vaikka se on vitun ilmaisuvoimainen kieIi. Tämä on kunnianosoitus stadin slangille; skulaa tai delaa!, sanoo itse biisintekijä.

Tuomari Nurmio on paitsi suomalaisen rockmusiikin keskeisimpiä lauluntekijöitä ja vaikuttajia, myös eräs uudistumiskykyisimmistä esiintyjistä. Vuonna 1979 alkaneen uransa aikana Tuomari Nurmio on julkaissut 19 studioalbumia, joista kaksi on myynyt kultaa. Kriitikoiden klassikkoluokkaan nostamien julkaisujen, juhlittujen konserttien ja tunnustusten lista on pitkä – mainittakoon tässä Nurmiolle ainoana rockmuusikkona myönnetty Eino Leinon kirjallisuuspalkinto.

Dumari ja Spuget on snadii respektii Kalliolle ja koko stadille, mutta se on myös yhtye, jossa Tuomari Nurmion lisäksi vaikuttavat Miikka Paatelainen (kitara- ja steel-kitara), Make Hillilä ( rummut) ja Mitja Tuurala (kontrabasso).