Tornio-sähkeet: ZACHARIUS CARLS GROUP, NINA MYA ja HANNU UNNBOM

Zacharius Carls Group tähditti kesällä Torniossa uudelleen henkiinherätettyä  Pikirockia ja nyt yhtye tekee paluun kotikaupunkiinsa 10.10. klo 19.30  piuhat irti-pohjalta Park Hotellissa. Bändi esiintyy osana akustista  Yksinäisten Iltaa, jota  isännöi yhtyeen laulaja Ossian Marttala.

Zacharius2009Zacharius Carls Group on perustettu  1990–luvun puolivälissä Tornion Kivirannalla. Kaikkiaan poppoolta on ilmestynyt kolme EP-levyä ja neljä hienoa albumia; Zacharius Carls Group, Image Of Love, Hate Love & Faith  ja Rage In Your Heart .

Yhtye on ehtinyt vierailla urallaan  useampaankin otteeseen Suomen virallisilla listoilla, viimeksi marraskuussa 2009 päivitetyllä versiollaan Aeroplane Bluesista, joka nousi parhaimmillaan sijalla 4.

Pitkään matalaa profiilia pitäneeltä yhtyeeltä ilmestyy piakkoin taas uutta musiikkia. Albumi on purkitettu  ja siltä  maistiaisia kuullaan jo Tornion unplugged-keikalla.

Yksinäisten Illassa, johon on vapaa pääsy,  Zacharius Carls Group lämppäröi haaparantalaislähtöisen Kati Salon ja 22-Pistepirkon Asko Keräsen muodostamaa duoa.

Torniolaislähtöinen jazzlaulajatar Nina Mya (Höynälä) on taas äitiysloman jälkeen palannut voimallisemmin estradeille. Keväällä hän sai maisterin paperit Sibelius-Akatemiasta ja on aloittanut työt myös laulun lehtorina Savonia ammattikorkeakoulussa Kuopiossa.

– Olen erittäin innoissani uudesta työpaikasta! Vaikka rakastan työtäni muusikkona ja aion sitä jatkaa entiseen malliin, rakastan myös opettamista, Nina sanoo.

Viikko sitten Ninaa saattoi kuulla Salon jazzfestivaaleilla esittämässä albumeidensa Flying Solo (2012) ja Our Time (2014), musiikkia ja syyskuussa hän esiintyi etelässä  In The Spirit Of Jazz Sisters -kiertueella, jossa hänen lisäkseen olivat mukana laulajat Jenny Robson ja Mirja Mäkelä sekä bändissä Riitta Paakki (piano), Kaisa Mäensivu (basso) ja Hanne Luostarinen (rummut).

Ninalta on tulossa piakkoin myös uutta musiikkia levyn muodossa. Poppia, soulia ja jazzia ja mukana muun muassa huippunimet, saksofonisti  Joonatan Rautio ja rumpali Jussi Lehtonen.

 Yyteri Twistissä  Porissa koetaan tänään 9.10. historian havinaa, sillä kaupungissa esiintyy legendaarinen the Sounds, jonka edellinen keikka Porissa oli vuonna 1963. Solistina on Suomen ensimmäinen rockkuningas Rock-Jerry.

Soundsin  lämppärinä on kovassa nosteessa oleva  rautalanka- ja beatyhtye Free Shake, jossa soittaa  torniolainen kitarataituri Hannu Unnbom, tuttu 1970-luvun Tonicsista. Kotikaupungissaan Ähtärissä yhtyeen voi bongata muun muassa 24.lokakuuta  Agentsin kanssa Topi Sorsakosken muistoillassa.

Free Shake säesti aikanaan Topia ja kahtena kesänä sillä on ollut myös keskeinen rooli musiikkinäytelmässä Salattu Suru, joka kertoi laulajasuuruudesta. Kolmisenkymmentä näytöstä ja konserttisali täynnä melkein joka ilta eli  400-500 katselijaa, ei paha.