Tornedalen #2 : DANIEL WIKSLUND, vallaton viulunsoittaja Tjautjasjaurista
DanielW1

Suomeakin taitavalta DANIEL WIKSLUNDilta löytyy sukulaisia myös tältä puolen, Vitsaniemiä.

Ruotsin pohjoisin rikspelimanni Daniel Wikslund löysi maailmankiertelyn jälkeen rauhaisan sopen tuntureiden keskeltä, pienestä Tjautjasjaurin kylästä Jällivaaran pohjoispuolelta. Hän sanoo olevansa tänään onnellinen mies.

– Pienenä halusin olla Elviksen seuraaja. Kuuntelin paljon hänen lauluaan ja toisinaan vieläkin, kun ajan autoa. Seisoin pallilla isovanhempieni luona Vittangissa ja lauloin.

– Tulla muusikoksi oli unelma, joka toteutui. Nyt elän vapaata elämää ilman suurta pankkilainaa. Elän tässä hetkessä, en huomenna.

Daniel Wikslund syntyi ja varttui Västeråsissa, jonne hänen vanhempansa muuttivat pohjoisesta. Lapsena hän vietti kuitenkin aina kesälomansa Lapissa.

– Viisivuotiaana menin kunnalliseen musiikkikouluun. Viulun jätin kaksitoistavuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin aloin uudelleen, kun asuin Meksikossa.

DanielWlevyt

Aikuisena levoton veri vei Danielin maailmalle, mutta sieltä hän palasi juurilleen kokemuksia rikkaampana. Ne kuuluvat hänen levyllään UPP! ja Med tanken full av längtan monikielisenä ja monenkirjavana musiikkina.

Wikslundista on sanottu, jos olet kuullut häntä kerran livenä, sitä et unohda koskaan. Hän on musiikin tulisielu, joka laulaa omia elämänmakuisia laulujaan ja loihtii viulun kieliltä, kansanmusiikin väkevien ikivihreiden Bellatjaun tai Saunapolskan lisäksi milloin mitäkin vaikkapa parasta poppia Hook on a feeling-tyyliin. Kirjankin hän on kirjoittanut seikkailuistaan. Vaikka hän alleviivaakin siinä, että elämä on totista leikkiä, kaikessa tekemisessä hänellä on viuluviikarimainen pilke silmäkulmassa.

DanielWjamit

Laiturijamit Tjautjasjaurissa

20. heinäkuuta Danielia on mahdollisuus kuulla Högsommarfest-tapahtumassa Ruotsin Korpikylässä. Hän esiintyy yhdessä Raj-Raj Bandin tappajahanuristi Fredrik Isakssonin kanssa, jonka kanssa Wikslund on tekemässä parhaillaan yhteistä albumia, joka ilmestyy ensi vuoden puolella.

DanielWaatu

Väylän varren reggaekunkku Aatu Huuva esiintyi Meänlandinsa kanssa Flottkalasseissa 2012

Sitä ennen Daniel Wikslund esiintyy kotikonnuillaan Tjautjasjaurissa, jonne hän järjestää juhannuksena 21.6. jo kuudetta kertaa Flottkalaset-tapahtuman, joka keräsi viime vuonna tuhatkunta ihmistä.

– Sinne tulee minun kvartetti. Soitetaan Masurkka Kittilästä ja Tulipalo hongan juurella ja paljon omia kappaleita. Muitakin vieraita on luvassa. Muun muassa Sofia Karlsson ja Josefin Peters ovat tulossa, Daniel kertoo ja toivottaa kaikki tervetulleeksi pikkuparatiisiinsa pitämään hauskaa.

-Ymmärrät, kun tulet ja näet omin silmin, miksi täällä asun, viulupelimanni Daniel Wikslund huomauttaa ja jatkaa.

– Tuntureita ja koskematonta metsää. Puhdasta vettä ja hyviä kalasaaliita. Ja maisemaa voit ihailla tunturin laelta tai ikkunasta, jos sataa tai myrskyää ja aina se näyttää yhtä hyvältä.

Daniel Wikslund ja joikaaja Jörgen Stenberg