TONICS-singlestä tänään 50 vuotta

TONICS Tornio-Haaparantapopin ja rajayhteistyön alku

Tasan viisikymmentä vuotta sitten tehtiin lappilaista nuorisomusiikin historiaa. Helsingin Finnvox-studiolla torniolais-haaparantalainen Tonics purkitti 16.4.1968 PSO:lle popsinkun  Hei herra Hetkinen/ Päätäni särkee.

 Tonicsin levytyksestä teki totta suosittu naislaulajamme Anki Lindqvist. Hienosta stemmalaulustaan kuulu Tonics pani levyllä parastaan, mutta mitään listamenestystä siitä ei tullut. Tanskalaisen Hitmakersin ohjelmistosta levylle napattiin Hei herra Hetkinen (Hey Mr. Flowerman)  ja Four Seasonsilta Päätäni särkee (Showgirl). Suomalaiset sanat  lauluihin kirjoitti Jyrki Lindström ja tuottajan roolissa hääri Pentti Lasanen.

Tonics sai alkunsa 1960-luvun alun Haaparannalla. Aluksi sen ainoa suomalaisjäsen oli Jukka Voutilainen, mutta Tonicsin sulauduttua torniolaiseen Falconsiin, mukaan tulivat Esko Kirjavainen ja Pekka Leppä ja suomalaisetkin ottivat sen enemmän omakseen. Haaparantalaisjäsenet olivat Sture Holmberg,  Bo Forsström ja Charlie Lindström.

Yhtyeen yksi huippukausi osui vuosiin 1967-1969, jolloin se valittiin parhaaksi popyhtyeeksi niin Pohjolan Sanomien äänestyksessä Pohjois-Suomessa kuin Luulajan bändikisassa Pohjois-Ruotsissakin.

Ennen Tonicsia ei-helsinkiläisiä popbändilevytyksiä oli tehty tusinan verran, mutta hämmästyttävintä oli, että ennen Tonicsia pohjoisin levyttäjä oli jyväskyläläinen B.J. Benny & the Steeples. Tonicsin jälkeen seuraavana ehti pohjoisessa oululainen Express vuonna 1970, joka pääsi mukaan EMI:n Ilmansuunnat-kokoelmalle.

Sinkku oli  alkulaukaus Lapin, mutta myös Tornion pitkille popin ja rockin perinteille. 1960-luvulla ja pitkälle 1970-lukua pohjoisen levytetty rockhistoria lepäsi torniolaislähtöisten bändien harteilla.

Sinkku tehtiin sekä suomeksi, että englanniksi.